17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb A Meseautótól a Merkurig – MKVM

A Meseautótól a Merkurig – MKVM

0
A Meseautótól a Merkurig – MKVM

2015. június 4. és szeptember 27. között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (1036 Budapest, Korona tér 1.) lesz látogatható A Meseautótól a Merkurig című időszaki kiállítás, amely 1900-tól 1989-ig mutatja be a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem múltját.

meseautó

A tárlaton 23 tabló segítségével mutatjuk be a hazai gépjármű-kereskedelem múltját a XX. század elején létesített első kereskedésektől az 1989-es rendszerváltásig. Feltárul egy érdekes, izgalmas szakma múltja. Szó esik budapesti és vidéki kereskedésekről, az autókereskedelem szociológiájáról, a reklám és az autók kapcsolatáról. Külön részt szentelnek az autó- és motorkerékpársport históriájának, amely számos ponton kapcsolódott a kereskedelemhez.

Az installációk között a GoTrabiGo csapata által adományozott Trabant jelenti a fő érdekességet. Az autóba be lehet ülni, így a szülők, nagyszülők megmutathatják gyerekeiknek, unokájuknak egykor milyen járművel közlekedett az ország.

Egy Klíma I kútoszlop, kiegészítő tárgyak és néhány tabló segítségével életre kelnek a benzinkutak.

A Maróti Gyűjteménytől kölcsönkapott Berva, Danuvia motorok, továbbá korabeli játékok, rádiók és más műszaki eszközök, illetve fényképek segítségével felidézhetjük az Állami Áruházak hangulatát.

Két installáció foglalkozik azzal, hogyan nézett ki egy autókereskedés az 1920-as években, illetve milyen volt a Merkur átadótelep légköre.

A tablók, installációk mellett múzeumpedagógiai játékok is helyet kapnak. A tárlat ideje alatt előadásokra is sor kerül, ill. klasszikus járművekkel foglalkozó klubok tagjainak is látogatást szervezünk.

Megnyitó:

2015. június 3., szerda, 17 óra

A kiállítás szakmai kurátora: Négyesi Pál autóipari elemző, autótörténész, a magyarjarmu.hu weboldal szerkesztője, az Óbudai Egyetem Bánki Donát karán szervezett veterán gépjármű-restaurátor szakmérnöki képzés óraadó tanára, a University of Leicester, School of Museum Studies PhD hallgatója.

További info:

Web: www.mkvm.hu

Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum