24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Montblanc – avagy Vörös és fekete

Montblanc – avagy Vörös és fekete

0
Montblanc – avagy Vörös és fekete

Az írók, költők tollai legalább olyan izgalamasak, történetet mesélők, mint az általuk leírt szövegek. Vannak a világon tollgyárak, toll szerelő „manufaktúrák”, tollmúzeumok, kitartó és pénz nem sajnáló szenvedélyes tollgyűjtők, nem beszélve a feltalálókról, újítókról, üzletemberekről, vállalkozókról, akiknek az eszközt és az újdonságokat köszönhetjük. Kezdjük most a bemutatást egy olyan toll márkával, illetve annak ősével, ami nevét, a kezdetek kezdetén Stendhal híres regényének köszönhette.

toll-3

„A hamburgi székhelyű Montblanc-Simplo cég archív iratai egy 1944-es bombázás során semmisültek meg. A néhány fennmaradt dokomentumon kívül csak régi katalógusokból és szabadalmi leírásokból lehet rekonstruálni a cég történetét. 1906-ban egy hamburgi papírkereskedő, egy berlini bankár és egy szintén berlini mérnök segítségével kezdett el tollakat gyártani. Egy évvel később C.J. Voss is csatlakozott az alapítókhoz, és együtt létrehozták Hamburgban a Simplo Filler Pen Companyt.

toll-4

toll-5

toll-6

A már működésének elején komoly gazdasági problémákkal küzdő céget hamarosan C.J. Voss, C.W.Lausen és W. Dziambor vette meg, őket tartják a Montblanc valódi alapítóinak. A cég első modelljét Vörös és feketének nevezték el Stendhal híres regénye nyomán.

A francia névválasztás kereskedelmi okokkal magyarázható, a gyártók elsősorban a francia piacot akarták termékeikkel meghódítani. Az adagolós rendszerű „vörös és fekete” teste fekete, a kupak vége piros volt, hegye aranyból készült. A toll nagyon népszerűvé vált a célzott vásárlóközönség körében, olyannyira, hogy az emberek hamarosan a Piroska becenevet adták neki. A cég vezetősége azonban az új nevet a toll minőségéhez méltatlannak tartotta és úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a toll külsejét.

toll-2

A piros kupakfedőt fehérre cserélték, s ezzel párhuzamosan új nevet kerestek a gyártmányuknak. A névadás emlékét megőrző anekdóta szerint egy kártyaparti alkalmával a toll prototípusát körbeadva a tervezők megkérdezték a résztvevők véleményét a tollról. Az egyik játékos egyszerre így kiálltott fel:

„De hát miért nem nevezik egyszerűen Montblanc-nak? Hiszen olyan fekete, mint maga a hegy, a vége pedig olyan fehér, mint a csúcs, és messze kimagaslik a társai közül! ” A toll így megkapta a végleges nevét. 1913-ban jegyezték be védjegyként a Mont Blanc hatágú fehér csillagát, amelyek a Mont Blanc-t körülvevő hat völgyre utalnak. 1914-ben már ez a védjegy jelent meg a kupakok végén az eredeti fehér kör helyett.

A vörös és fekete ezzel eltűnt a piacról, napjainkig fennmaradt példányai már csak a híres tollmárka eredetére emlékeztetnek.” …

Szöveg-rész: Székely Miklós: 100 legendás toll, Aréna 2000 Kiadó