24.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Mr. Universe és a szív alakú medence

Mr. Universe és a szív alakú medence

0
Mr. Universe és a szív alakú medence

Hargitay Miklós vagy ahogyan külföldön ismerik Mickey Hargitay, magyar származású amerikai testépítő és színész. Az első Mr. Universe, Jayne Mansfield színésznő férje, Mariska Hargitay színésznő édesapja.

Ám kevesen tudják, hogy Kőbányán született, háromszor házasodott, és amikor „1961-ben először látogatott haza, feleségével együtt. A repülőtérről a városba vezető utat érkezésükkor lezárták és a belügyminiszter saját szolgálati Volgáját adta kölcsön nekik.”

A magyar álom, ami Amerikában vált valóra. Miképpen?

Mr. Universe és a szív alakú medence - Mickey Hargitay

Hazai kötődés

Kőbányán született 1926. január 6-án szegény család gyermekeként. (Testvérei: Eddie és Éva.) Az új köztemető környékén éltek. Ahonnan később felvételt nyert a Műszaki Egyetem építészmérnöki karára. A fizikai erőnléte mindig is foglalkoztatta, több sportágat kipróbált. Csatár volt a Fradi labdarúgó csapatában, gyorskorcsolyázott és még Fényes György cirkuszában is fellépett akrobataként 1943-ig. Ez utóbbit pézkereseti lehetőség miatt vállalta.

„1947-ben hagyta el az országot, egyes források szerint a katonai behívó elől menekülve. Más forrás szerint végzett mérnökként, 1945-ben távozott.”

Első házassága (tartott: 1948.–1956.)

Az Amerikai Egyesült Államokba, Clevelandbe költözött. Elvette feleségül Mary Birget-et, akivel közös akrobatamutatványuk volt. Egy gyermekük született, Tina 1949-ben. Miklós vízvezetékszerelőként és ácsként dolgozott. Aztán egy magazin borítóján meglátta Steve Reeves képét, aki arról volt híres, hogy eljátszotta Herkulest. Úgy döntött, hogy megpróbálkozik a testépítéssel. 1955-ben Mr. Universe lett.

Második házassága (tartott: 1958.–1964.)

A Mr. Universe cím megnyitotta Hargitay előtt a show-biznisz kapuit. Tagja lett Mae West „izomember”-showjának, ahol találkozott Jayne Mansfielddel, aki a maga korában még Marilyn Monroe egyik vetélytársának is hihette magát.

Mr. Universe és a szív alakú medence - Mickey Hargitay

„Ő volt az első neves amerikai színésznő, akit tetőtől-talpig Éva-kosztümben láthatott a nagyközönség a filmvásznon, és az ő meztelen, a pornográfia határait súroló fotói miatt került bíróság elé Hugh Hefner, a Playboy atyja. „

Mickey és Jayne 1958-ban összeházasodtak. „Híressé vált a pár Beverly Hills-beli „Rózsaszínű palotája”, amelyet Hargitay maga tervezett meg, benne egy szív alakú úszómedencével.

Mansfield bevezette Hargitayt a film világába, többször szerepeltek együtt is, de Mickey elsősorban másodosztályú horrorfilmekben, olasz westernekben és erotikus jellegű filmekben szerepelt, amelyekben elsősorban fizikai adottságai érvényesültek. „

Jayne Mansfield (azaz Vera Jane Palmer) és Mr. Universe házasságából három gyermek született. Mariska Hargitay (Mária Magdolna Hargitay), Zoltán Hargitay, és Mickey Hargitay Jr.

Mr. Universe és a szív alakú medence - Mickey Hargitay

Ám viharos vállás után szétvált az álompár útja.

1967. június 29-én éjszaka Mansfield, három gyermeke és két közeli barátja (Sam Brody és a sofőr) a 90-es úton haladt New Orleans és Slidell között autóval. Amikor hirtelen egy vontatós traktor került eléjük. Az ütközés elkerülhetetlen volt. Az elöl ülő három felnőtt azonnal életét vesztette, Jayne három gyereke (szinte) karcolás nélkül úszta meg a balesetet. Akkor Mariska 3 éves volt.

Mr. Universe és a szív alakú medence - Mickey Hargitay

Később Mariska Hargitay Golden Globe-díjas és Emmy-díjas amerikai színésznő lett, így emlékszik vissza a helyre, ahol valamikor laktak : „Mi mindig ugyanazon a környéken éltünk, Nyugat-Hollywoodban, ahol az apám az emigrálás után letelepedett. Abban az utcában, ami pont Beverly Hills határán húzódik. A hollywoodi hegyekben.”

(Az 1982-ben Jayne-ről (édesanyjáról) tv-film készült, amiben Arnold Schwarzenegger személyesítette meg Hargitayt.)

Harmadik házassága (tartott: 1967.–2006.)

Édesapjuk, Miklós újra nősült. Ellen Sianoval együtt nevelték fel gyermekeiket.

Először 1961-ben látogattak haza, feleségével együtt, majd később gyakran töltötték a nyarat a balatonkenesei rokonoknál.

A nyolcvanas években örömmel vállalta el Szomjas György Mr. Universe című filmjének főszerepét.

1996-ban, Magyarországra meghívták a mozi 100 évfordulója alkalmából a világban szétszóródott magyar filmeseket, így Mickey Hargitay-t is.

„Magyar identitását sosem adta fel, sőt büszke volt rá, gyermekei magyar neveket kaptak és megtanultak magyarul. Az Amerikai-Magyar Alapítvány 2005-ös díjátadó gáláján beszélve szüleire emlékezett, akik hazaszeretetre tanították, és kérték, hogy „esti imádba ne feledd el belefoglalni édes hazád nevét!”

Miután 2006. augusztus 27-én Emmy-díjat vehetett át, Mariska Hargithay, köszönetet mondott apjának, Miklós Hargitay-nak, aki tizenhét nappal később Los Angelesben, 80 éves korába (2006. szeptember 14.) meghalt.

Fotók: hu.wikipedia.org; nlcafe.hu