24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Pályaudvar Kiállítás Múzeum, ahol a tűzoltók életre kelnek

Múzeum, ahol a tűzoltók életre kelnek

0
Múzeum, ahol a tűzoltók életre kelnek

A Katasztrófavédelm Központi Múzeumának (1105 Budapest, Martinovics tér 12.) épületében „Régi idők tűzoltókészülékei” címmel időszaki kiállítást látogathatnak az érdeklődök, 2015. január 30-ig.

A „Ritkaságok raktárunk rejtekéből” címmel elindított időszaki kiállítás sorozat második állomása ez a tárlat. Ahol a nemzeti tűzoltó-készülék gyártás történetét mutatják be a kezdetektől 1948-ig. A bemutatóhoz nagy segítséget nyújtott Kovács Sándor értékes gyűjteménye és nélkülözhetetlen szakismerete.

Katasztrófavédelmi Központ és Tűzoltó Múzeum egyben

Ki gondolná, hogy Kőbányán, a Martinovics téren, nem csak Európa-, hanem világhírű szakmúzeum látogatható. Évente több mint 6000 ember kíváncsi az 1955-ben alapított Katasztrófavédelem Központi Múzeumára, aminek épülete helyet ad a X. kerület Tűzoltóparancsnokságának is. Vagyis miközben a kiállítás vitrinjei mögött lévő „statiszta bábukat” nézegetjük, nem ritka, hogy elgyalogol mellettünk egy-egy egyenruhás hús-vér tűzoltót is.

Előzmények – Ezt láthatjuk

Magyarországon már a XIX. sz. elején több magángyűjteményben bemutattak korabeli tűzoltási eszközöket, nagy tűzesetek utáni égésmaradványokat. Az első tűzoltó múzeumot az 1900-as évek elején a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület hozta létre. Hasonló házi múzeumok jöttek létre több vidéki tűzoltóságon és tűzoltószergyárban. Ezek a gyűjtemények a háborús pusztításnak és az azt követő évek túlbuzgó fémgyűjtésének estek áldozatul.

A műszaki emlékek védelméről intézkedő 1954. évi IV. törvény alapján megindult gyűjtés és rendszerezés teremtette elő az 1955 -ben országos gyűjtőkörrel megalapított Tűzoltó Múzeum anyagát.

A Katasztrófavédelm Központi Múzeumában lévő kiállítási anyagot a következő nagyobb egységek alkotják: „A tűzvédelem fejlődése az őskortól napjainkig”; „Tűzoltóérem- és jelvénygyűjtemény”; „A tűzoltósisak kialakulása és fejlődése”; „Sugárcsövek és a vízzeloltás fejlődésének története”; „A világ egyetlen római kori víziorgonája”; „A légzőkészülék magyar találmány”; „A Polgári védelem történeti állandó kiállítása”.

A földszinti folyosón régi tűzoltószerek – gólyanyakú fecskendők, gőzfecskendő, lóvontatású benzin motoros fecskendő, targoncafecskendő és a turboreaktív oltógép – fogadja a látogatót.

Az emeletre vezető lépcsőház falán korabeli leírások, metszetek és fényképek mutatják be az emlékezetes magyarországi tűzeseteket. Az emeleti kiállítótermekben időrendben láthatok a különböző történelmi korok tűzoltási eszközei, emléktárgyai, dokumentumai.

A múzeumba a belépés díjtalan!

Nyitva tartás:

Hétfő – Csütörtök: 7:30 – 16:00

Péntek: 7:30 – 14:00

Szombat: 8:30 – 16:00

Vasárnap: Zárva

Fotózás: engedéllyel !

Kutatások: A kiállítások, szakmai idegenvezetés mellett tudományos kutatók részére kínál szolgáltatásokat a múzeum 15.000 kötetes tűzvédelmi szakkönyvtára, és a 100.000 darabos fotó és dokumentumtára, valamint Polgári Védelmi Archívuma.

Elérhetőségek:

Telefon, Fax:06-1-261-3586

E-mail: kok.muzeum@katved.gov.hu

Web: www.muzeum.katasztrofavedelem.hu/