24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Ákombákom Isa Schneider rovata Gumigörény szag van

Gumigörény szag van

0
Gumigörény szag van

Ah, a házat, ahol lakom, 10 éve adták át, akkor telepítették a kertet is, de annyi esőzés volt, hogy növények kezdenek elkanászosodni, a dzsungel visszaköveteli az élőhelyét. Persze, Flóra nincs Fauna nélkül.

A házban (54 lakás) él egy Macska (én a Macskákat mindig nagy betűvel írom!), és egy kutya is. De ezeknek van gazdájuk. Az udvaron van egy pici mesterséges tó, ahol eredetileg 12 kis aranyhal élte az arisztokraták gondtalan életét, ezek is a közösség tulajdonában voltak. Amíg egy szürke gém rá nem kapott a halak ízére. Hajnalban jön, amikor a ház lakói még alszanak, megnézi egyik szemével a halakat, aztán a másik szemével is betájolja, majd villámgyors mozdulattal elkap egy aranyhalat és megreggelizi. Már alig van aranyhalunk. De vettünk szürkéket, az nem olyan drága, pár piculáért utánad dobják, csak azért, hogy a megmaradt három kis hal ne érezze egyedül magát.

Isa Schneider

Hát képzeljétek, nem járnak egy rajban, az arany halak, messziről lenézik a szürkéket, és szegregáció van a tóban, a szürkék együtt járnak, az aranyak pedig behúzódnak a tavirózsa levelei alá, csak hogy ne kelljen keveredniük. Tudhattuk volna. Mindenesetre a Gém most a szürke halakat pusztítja, mert azok lófrálnak elől a víz felszínén. A Madár ideszokott, most van van egy gémünk is a közösben.

Vannak persze még varjak, akik idejárnak, galambok jönnek piszkolni a balkonokra, van feketerigó, egy egész családra-való, sőt, láttam egy barázdabillegetőt is.

Továbbá vannak görényeink is a ház garázsában, már csak azért is, hogy a parkoló autók gumibevonatú kábeleit legyen, aki megrágja. A garázsban folyton nyálas gumigörény szag van, és egyesek autója nem indul az istennek sem.

De nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy a tetőszerkezetbe beköltöztek a védett tompa orrú törpe denevérek. Ha este a balkonon ülünk, huss-huss, repkednek a fejünk fölött, de ez jó, mert eszik a szúnyogokat, akik ugyancsak vannak, és amik mindet szeretnének megenni.

Hát ilyen a mi kényelmes házkomplexumunk, ahol lakunk, és az őserdőnk.