24.7 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb A nyelv történelmi szerepe Kassai Kazinczy napok

A nyelv történelmi szerepe Kassai Kazinczy napok

0

A nyelv történelmi szerepe – Kassai Kazinczy napok

 

November 22-én kezdődik Kassán a 45. Kazinczy napok, amelyen az idén a nyelv szerepének történelmi összefüggéseit is vizsgálják.

 

A Kazinczy napok a felvidéki magyarság egyik legnagyobb múltra visszatekintő rendezvénye, az 1960-as évektől minden évben megtartott programsorozat gerincét a nyelvműveléssel összefüggő előadások és egyéb műsorok adják. Korábban a rendezvény részeként rendezték meg a Szép magyar beszéd nevű kiejtési verseny országos döntőjét is.

"A rendezvény több évtizedig a Kazinczy nyelvművelő napok nevet viselte, később azonban bővítettük a repertoárt, és azóta nem csupán nyelvműveléssel, hanem a nyelv megmaradásával kapcsolatos témákkal is foglalkozunk" – mondta az MTI-nek Kolár Péter, a rendezvény főszervezője, a Csemadok kassai választmányának elnöke.

Az idei rendezvényen a nyelv szerepének történelmi összefüggéseit is vizsgálják. A téma szerepeltetésének fő oka a felvidéki magyarság létszámfogyatkozása, amely indokolttá teszi, hogy a nyelv szerepét a hagyományostól némileg eltérő látásmódban is szemügyre vegyék.

Az első nap egyebek mellett Kováts Miklós történész Kazinczy és Kassa viszonyáról szóló előadását, valamint Pásztor Péter műépítész Kassa építészete Kazinczy korában című és Czoch Gábor, Kassa reformkori urbanizációjáról szóló előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

A  fiatalabb korosztálynak rendhagyó irodalomórákat tartanak a Kazinczy napok előadóinak részvételével. A foglalkozásoknak a két nagy kassai magyar iskola, a Szakkay József Szakközépiskola, valamint a Márai Sándor Gimnázium biztosít helyszínt.

A Kazinczy napok november 22-én és 23-án zajlik Kassán a helyi Thália Színház Márai stúdiószínpadán.

 

MTI-hír