22.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Nyit a Holnemvolt Park

Nyit a Holnemvolt Park

0
Nyit a Holnemvolt Park
Nyit a Holnemvolt Park

„Április 29-én délután nyit újra és máshogyan Budapesten a Holnemvolt Park.”

Az egykori Vidámpark területén megnyíló családi szórakoztató parkban az érdekes állatbemutatók, állatsimogató helyszínek, új játszóterek, játszóhelyek mellett működésbe lépnek azok a  műemlék játékok is, amelyek még a városligeti mutatványos szórakoztatás háború előtti hőskorából maradtak fenn. Amiket annak idején a Vidámpark is „megörökölt játéküzemként vett át” a megszüntetett vurstliból, illetve Angolparkból.

 Forogni fog a műemléki körhinta, zakatol majd a barlangvasút, a hullámvasút, és csobban a mesecsónak. De lesz elvarázsolt kastély, tréfás dzsungelvasút, Marica bábszínháza, kalandpálya, és számos további játék és látnivaló is. A Holnemvolt Parkot Tarlós István főpolgármester adja át az érdeklődő nagyközönségnek.

Országos védettséget kapott az Állatkert területe

 Az Állatkert területét a közelmúltban országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánították. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1990-ben tartottak először a Föld napjához kapcsolódó rendezvényt. A Denis Hayes amerikai egyetemista által elindított kezdeményezés ebben az évben jutott el először Magyarországra. Azóta a városligeti intézmény minden évben megemlékezett a jeles napról, ám 2008 óta az egynapos program helyett több napon át tartó rendezvénysorozatot, Föld Fesztivált szerveznek az Állatkertben. Az idei Föld Fesztivál április 22-től 27-ig, keddtől vasárnapig tartott.

A fesztivál ideje alatt számos programmal, érdekességgel várták a látogatókat. Az Állatkert többek között bemutatta az intézményben zajló állatmentő tevékenységet, valamint az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi erőfeszítéseit.

Nyit a Holnemvolt Park

A Föld Fesztivál kezdőnapján, a tulajdonképpeni Föld napján került bejelentésre, hogy az Állatkert országos természetvédelmi státuszt kapott. A kert területe ugyan már 1986 óta természetvédelmioltalom alatt állt, de mindeddig csak helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számított. A vidékfejlesztési miniszter az intézmény területét a 125/2013. (XII. 17.) rendeletben nyilvánította országos jelentőségű védett természeti területté. Bár ez a rendelet 2014. január elsejével lépett hatályba, az ünnepélyes bejelentéssel az Állatkert megvárta a Föld napját.

A terület védettségét  jelző, a természetjárók körében jól ismert ovális táblát Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, illetve prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója leplezte le. Az országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítást több tényező is indokolta. Az ország legnagyobb állatkerti gyűjteményének védelme és fejlesztése mellett ilyen szempont a  zöldfelületi elemként is jelentős, védett növényfajoknak is otthont adó gyűjteményes kert megőrzése, a természetismereti oktatás, környezeti nevelés és élményszerű bemutatás biztosítása, valamint a területen található kert- és településtörténeti emlékek, műemlékek megőrzése, fenntartása is.

Budapest védett természeti értékei közül – az Állatkert mellett – a Budai Tájvédelmi Körzet, a Füvészkert (ELTE Botanikus Kertje), a Jókai-kert, a Gellért-hegy, a Háros-sziget, a Pál-völgyi-  cseppkőbarlang és felszíne, a Szemlő-hegyi-barlang és felszíne, illetve a Sas-hegy számít országos jelentőségű védett területnek.