![Parajos – sajtos burgonyalepény Parajos – sajtos burgonyalepény](https://www.irodalmibableves.hu/wp-content/uploads/2015/03/parajos-sajtos.jpeg)
![Liptai Zoltán: Parajos-sajtos burgonyalepény](https://www.irodalmibableves.hu/tartalom/uploads/2015/03/parajos-sajtos-454x500.jpeg)
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 nagyobb héjában főtt burgonya
1 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
1 mokkáskanál só
20 dkg friss parajlevél
3 dkg vaj
frissen őrölt bors
őrölt szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
10 dkg emetáli sajt
kevés vaj, búzadara a tepsi kikenéséhez, beszórásához
Elkészítés:
A lisztet a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáreszeljük aprólyukú reszelőn a
meghámozott főtt burgonyát, hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, sót és
egynemű omlóstésztává gyúrjuk. Lefóliázva hűtőben 30 percet pihentetjük, majd
kibélelünk vele egy 18-20 centi átmérőjű, vajazott darával beszórt kerek kapcsos
tepsit, hogy 3 centis pereme is legyen. A parajlevél vastag levélnyelét
lecsipegetjük, megmossuk, bő sós vízben leforrázzuk, leszűrjük, lecsepegtetjük. A
forró vajra szórjuk, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval, zúzott fokhagymával
ízesítjük és összeforgatjuk. A tésztával bélelt tepsibe szedjük, eligazítjuk,
megszórjuk a reszelt sajttal és 180 C-fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt pirosra
sütjük. Forrón, cikkekre vágva tálaljuk.