26 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Állvány Pom Pom ül a fán – Kisújszállás

Pom Pom ül a fán – Kisújszállás

0
Pom Pom ül a fán – Kisújszállás

Pom Pomot, Csukás István író legendás mesehősét ábrázolja egy fán ülve, az a nagy méretű köztéri alkotás, amelyet 2016. szeptember 23-án avatnak fel Kisújszálláson.

Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek (MTI fotó: Mészáros János)
Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek (MTI fotó: Mészáros János)

A kisújszállási születésű Csukás István idén ünnepelte 80. születésnapját, ebből az alkalomból készült a szobor a Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat támogatásával.

Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek nem egy szokványos alkotást hoztak létre. Például acéllemezekből készült a fa, amelyen Pom Pom ül és „a végső műalkotáson való megjelenése nagyon izgalmas lesz”.

A településen a szintén Csukás István nevéhez köthető Bagamériről, a fagylaltosról 2013-ban avattak szobrot, a terveik között szerepel egy Süsüről, a sárkányról elnevezett játszótér kialakítása is a településen, ahol a mesefigura alakj át jelenítenék meg.

Pintér Attila, az egyik szobrászművész elmondta: rozsdamentes krómacélból készült az alkotás, amelyen Pom Pom egy négy és fél méteres fán ül. Munkájukat Csukás István szülőházának utcájában állították fel egy általános iskolával szemben – mondta, hozzátéve: ez azért is érdekes, mert Pom Pom, aki Picur, barátja, meséit általában akkor mondja el, amikor a kislány iskolába megy. A nagyméretű köztéri alkotás körül egy kis parkot is kialakítottak a helyiek. Bár kedves témáról van szó, igyekeztek műalkotás értékű szobrot létrehozni. Bíznak abban, hogy alkotásuk elnyeri Csukás István és a városlakók tetszését is.

Pom Pom meséin generációk nőttek fel, a történetből rajzfilmsorozat is készült Dargay Attila rendezésében, Sajdik Ferenc figuráival. Pom Pom egy különleges lény, akiről nem tudni, hogy micsoda. Lehet „paróka, szobafestő pemzli, egyujjas kifordított bundakesztyű vagy papucs orrán pamutbojt” és egy kislány, Picur barátja.

MTI-hír