24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Radnóti – Álmok két felvonásban

Radnóti – Álmok két felvonásban

0
Radnóti – Álmok két felvonásban
Radnóti – Álmok két felvonásban

Az ExperiDance Production 22 táncosa és 8 prózai színész részvételével 2013. májusában készült el a „Radnóti – Álmok két felvonásban” című előadás, ami még mindig megtekinthető a RaM Colosseumban (1133 Budapest, Kárpát utca 23.).

A darab mondanivalója

2013 tavaszán született az az ötlet, hogy készüljön egy előadás Radnóti Miklós életéről, munkásságáról.

A produkció a teljes Radnóti életmű bemutatásán keresztül a magát katolikusnak valló, de az állam által zsidónak nyilvánított költő tragédiáját ábrázolja. A legbefolyásolhatóbb társadalmi csoport, a fiatalok körében mutatja meg hová vezet, ha egy generációt gyűlöletre nevelnek, hogyan táplálható mesterségen a mások elleni ellenszenv, és a kirekesztésre való hajlam. Az előadás cselekményének keretét az erőltetett menet Borból Abda felé vezető útja adja. A darab tökéletesen bemutatja, hogyan tud valaki ember maradni az embertelenségben. Radnóti élete a humánum példája, mely minden generáció számára követendő érték.

Radnóti Miklósról

A 35 évesen elhunyt költő egyike a Holokauszt áldozatainak. Élete és halála tipikus XX. századi európai és magyar sors, százezrek, milliók életútja. Egyéni tragikumára már fel se kapjuk a fejünket. Ám az a szépség és humánum, ahogyan a magából kifordult ember legszörnyűbb tetteit leírja megérinti mindannyiunk lelkét. Radnóti Miklós versei a kötelező tananyagnak is részei, életműve azonban sokkal mélyebb, és gazdagabb ennél. Történetének és sorsának megismerése pedig lehetőséget kínál minden generáció számára, hogy betekintést nyerjenek egy olyan korba, amelyben minden szónak és tettnek jelentősége volt.

Radnóti – Álmok két felvonásban
Álmok két felvonásban

Amit életre hívnak

A Radnóti-álmok két felvonásban című előadás színpadi cselekményének keretét, az erőltetett menet Borból Abda felé vezető útja adja. Ennek az útnak az állomásai keverednek a hónapokkal, évekkel, a költő naplójából vett részletekkel. Az előadás, a tánc- és a prózai színház stíluselemeit ötvözi. A darabban a karaktereket megjelenítő ExperiDance táncosok mellett színészek is megjelennek, akik a költő verseit, leveleit, naplórészleteit adják elő. Utolsó versei írásakor már tudta mi vár rá, s az elkerülhetetlen valóban be fog következni. Radnóti Miklós még a szörnyűségeket és meghurcoltatásokat is tudta emberséggel viselni. Életében egyszerre volt jelen a sötétség és a fény. A költő hazaszeretetén, értékrendjén keresztül példává válhat minden ember számára. Hisszük, hogy közös felelősségünk, hogy ennek az életnek a műveit megmutassuk kortársainknak, és az utánunk jövőknek -vélekednek a darab megálmodói.