24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Rembrandt – Typex szerint

Rembrandt – Typex szerint

0
Rembrandt – Typex szerint

„Emelem poharam a legnagyobb holland művészre… Na jó, a második legnagyobbra. Először volt Rembrandt, aztán jött Typex.” -olvashatjuk Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes gondolatát, a Typex Rembrandt című képregény-könyv borítóján.

„A holland képregényrajzoló, Typex majdnem három éven át Rembrandttal élt: vele foglalkozott éjjel-nappal, esőben és szélben. Intenzív együttélésük eredménye ez a lenyűgöző vizuális csemege, amelyben a szerző megrajzolja saját Rembrandtját: a szeszélyes, hiú, arrogáns, nyers, sértődékeny, mindemellett elragadó és olykor szinte szeretni való festőt. Akit épp önnön zsenialitása tesz tönkre: nem tud mit tenni, hatalmas művésznek született.

Typex - Rembrandt

A Rembrandt című képregény nem kulturálisan korrekt hagiografikus irat, szentéletrajz nagyon is életszagú és direkt, rendkívül tartalmas képeskönyv azoknak, akik testközelből akarják megismerni a XVII. század egyik legnagyobb festőjét. A rajzoló mesteri módon alakítja történetét: nagyszabású és részletesen megrajzolt tömegjelenetek néha szinte absztrakt, aprólékos részletekkel váltakoznak; komor barnával telerajzolt oldalak után szinte ránk zúdul a színek kavalkádja. És ízelítőül lapozzanak csak a Rattus ratus című fejezethez amely az amszterdami pestisjárványt idézi fel , meglátják, Typexnél szebb patkányokat senki sem rajzol.”

Typex, az alkotó

1962-ben született Raymond Koot, aki 1996 óta a Typex művésznevet használja, és ezen a néven mára Hollandia egyik legnagyobb grafikusa lett. A Rembrandt az első könyvhosszúságú képregényre.

A képregényt fordította: Wekerle Szabolcs

Kiadó: Libri, 2014

Ár: 3990 Ft

Previous article Átadták a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt
Next article Eladó Elvis Presley két repülője
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."