13.3 C
Budapest
szombat, október 1, 2022

Rembrandt – Typex szerint

Author

Categories

Share

“Emelem poharam a legnagyobb holland művészre… Na jó, a második legnagyobbra. Először volt Rembrandt, aztán jött Typex.” -olvashatjuk Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes gondolatát, a Typex Rembrandt című képregény-könyv borítóján.

“A holland képregényrajzoló, Typex majdnem három éven át Rembrandttal élt: vele foglalkozott éjjel-nappal, esőben és szélben. Intenzív együttélésük eredménye ez a lenyűgöző vizuális csemege, amelyben a szerző megrajzolja saját Rembrandtját: a szeszélyes, hiú, arrogáns, nyers, sértődékeny, mindemellett elragadó és olykor szinte szeretni való festőt. Akit épp önnön zsenialitása tesz tönkre: nem tud mit tenni, hatalmas művésznek született.

Typex - Rembrandt

A Rembrandt című képregény nem kulturálisan korrekt hagiografikus irat, szentéletrajz nagyon is életszagú és direkt, rendkívül tartalmas képeskönyv azoknak, akik testközelből akarják megismerni a XVII. század egyik legnagyobb festőjét. A rajzoló mesteri módon alakítja történetét: nagyszabású és részletesen megrajzolt tömegjelenetek néha szinte absztrakt, aprólékos részletekkel váltakoznak; komor barnával telerajzolt oldalak után szinte ránk zúdul a színek kavalkádja. És ízelítőül lapozzanak csak a Rattus ratus című fejezethez amely az amszterdami pestisjárványt idézi fel , meglátják, Typexnél szebb patkányokat senki sem rajzol.”

Typex, az alkotó

1962-ben született Raymond Koot, aki 1996 óta a Typex művésznevet használja, és ezen a néven mára Hollandia egyik legnagyobb grafikusa lett. A Rembrandt az első könyvhosszúságú képregényre.

A képregényt fordította: Wekerle Szabolcs

Kiadó: Libri, 2014

Ár: 3990 Ft

Author

Share