17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Pályaudvar Rózsaünnep – 430 rózsafajjal

Rózsaünnep – 430 rózsafajjal

0
Rózsaünnep – 430 rózsafajjal

Idén először szerveznek rózsaünnepet a fertődi Esterházy-kastélyban. A Cziráky Margitról elnevezett rózsakertben 2016. július 16-án egész napos programok lesznek, többek között sétakocsikázással, kézműves foglalkozással, gépészeti bemutatóval.

Fotó: IB.hu
Fotó: IB.hu

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a rózsaünnepet. A szombati esemény célja, hogy még szélesebb körű ismertségre tegyen szert a Cziráky Margit Rózsakert és bepillantást nyújtson a kastély századfordulós életébe.

Május közepétől őszig folyamatosan nyílnak a virágok a több mint száz éves múltra visszatekintő rózsakertben.

rózya-2A rózsaünnep programjai szombaton 10 órakor kezdődnek. A századfordulós Eszterháza címmel korabeli fotókat vetítenek este 6-ig a rózsakertben, a lugas alatt pedig piknikpléden lehet megpihenni és közben rózsateát vagy -kekszet kóstolni. A francia parkban kertészeti gépek bemutatója lesz 11-től kétóránként. Ezen a helyszínen sétakocsikázásra is lehetősége nyílik az érdeklődőknek. Az Eszterházi Expressz Rózsajárata este háromnegyed 10-ig viszi majd az utasokat Fertőd és Hegykő között, ahol a Tízforrás fesztivál programjai zajlanak. A Rózsaünnep kézműves foglalkozásán a gyerekek például virágdekorációkat készíthetnek. A Pálmaházban pedig a Budapesti Vonósok XXII. Haydn Fesztiváljának egyik hangversenye, Teakoncertje lesz 16 órától, majd este 7-től a kamarazenekar Dobozy Borbála csembalóművésszel ad koncertet.

A fertődi Esterházy-kastély rózsakertjét IV. Miklós felesége, gróf Cziráky Margit elképzelései nyomán alakították ki 1908-ban. A korabeli kertet mintegy 20 ezer rózsatő díszítette, 220 méter hosszú lugasrendszerrel elrendezve, középen pavilonnal. A kertben egyúttal kereszt alakot formázó úthálózat futott végig. A rózsakertben 2004-ig a Fertődi Gyümölcsnemesítési Kutatóintézet bogyósgyümölcs-fajtakísérletei zajlottak, majd a kastéllyal együtt ez a terület is állami tulajdonba került és a rekonstrukciós munkálatok után, 2015-ben visszanyerte eredeti formáját. Ide ültettek 430 rózsafajt, összesen 8700 tőt. A kert egyúttal génbank is, ugyanis Márk Gergely rózsanemesítő több mint hatszáz saját nemesítésű rózsafajtájából 400 megtalálható ott.

Szöveg: MTI

Fotó:IB.hu (Sipos Eta kertjéből)