12.5 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Egyéb Silingi Terézia: Ómama nyaklánca

Silingi Terézia: Ómama nyaklánca

0
Silingi Terézia: Ómama nyaklánca

Meglehetősen rendhagyó könyvet mutattak be 2015. május 21-én Budapesten. Mind a szerző életkora, mind a témaválasztás szokatlan. A 77 esztendős írónő, férje családjának a történetét örökítette meg „igaz családregény” formájában.

ómama-4

Silingi Terézia 70 éves elmúlt, amikor írni kezdett. Miután éveken át ápolta férje nagymamáját, majd édesanyját, akik rengeteget meséltek neki a régi időkről, számos családi történetet ismert, ezeket egészítette ki, pontosította az anyakönyvi iratok alapján.

Munkájához felhasználta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kikért és megkapott anyagokat is. A könyv főbb történései és szereplői tehát valósak, ám a hiányzó részeket és a párbeszédeket a fantázia pótolta.

A könyvön, amit a maga szórakoztatására és családja okulására kezdett írni Silingi Terézia, négy éven át dolgozott, kilenc nagy spirálfüzetet írt tele kézírással. Amikor azonban számítógépre vitték a szöveget, kiderült, hogy egy mások számára is érdekes, a történelmet mintegy „alulnézetben”, a család életén keresztül bemutató regény született.

ómama-3

A kötet 1847 és 1990 között játszódik, és öt generáció életét kíséri végig. A címben szereplő nyaklánc a 19. század második felében bukkan fel egy budafoki bálon, és generációról generációra öröklődik. A szereplők járványokon és világháborúkon, forradalmakon és diktatúrákon keresztül próbálják megőrizni emberségüket, túlélni és elfogadni mindazt, amit tartogat számukra a Sors. Érdekes része a regénynek az 1944-45-ös időszak, melynek során a család zsidó üldözötteket ment, többek között Bálint Endre festőművészt a családjával és Szerb Antalnét. A feszültséget a humoros helyzetek és a vakmerő ötletek oldják…

Kiadó: Szilvia és Társa Kft., Zimber-könyvek

Oldalszám: 830 oldal

Megjelenés: 2015. május 20.

Dedikálás: A szerző az Ünnepi Könyvhéten, 2015. június 7-én, vasárnap délelőtt 11 órakor dedikál a Vörösmarty téren a Könyvtündér pavilonnál.

További info: www.facebook.com/Ómama nyaklánca

Fotók: Szaka József

ómama-2