31.6 C
Budapest
csütörtök, július 18, 2024
Home Egyéb Fókuszolj önmagadra!

Fókuszolj önmagadra!

0
Fókuszolj önmagadra!
Fotó: ib.hu

Testünk tárol minden információt, ami fogantatásunktól jellemez minket. E bölcsesség előhívható, megnyitható, figyelmünk adott helyre, helyzetre, testrészre koncentrálásával. Vagyis fókuszolhatunk, a megfelelő kisérő segítségével, majd később mi magunk is kísérővé válhatunk.

Fotó: ib.hu
Fotó: ib.hu

A kísérés folyamata meghatározott lépéseket tartalmaz, amik könnyen elsajátíthatók. Eugéne Gendlin, a humanisztikus pszichológia egyik képviselője, a módszer kitalálója szerint mindenkiben benne van a fókuszolás eredendő képessége, s ha rátalálunk a fonalára, felszínre kerül önálló problémamegoldó képességünk. A fókuszolás esetén a test tudatosságáról és bölcsességéről beszélhetünk.

A módszer folyamata energia-felszabadulást eredményez, az úgynevezett „váltás” (shift) segítségével. Lehetővé teszi a kellemetlen, fájó rossz élménnyel-érzéssel járó helyzetekre is a rálátást.

„Krízistanácsadó pszichológusként, döntési helyzetek feltérképezésénél gyakran használom ezt a módszert, de segítséget jelent pszichoszomatikus panaszok hátterének felderítésében is, vagy egyszerűen a testi érzéseim, érzeteim tudatosulásában, mindennapjaiban.”

A gyakorlatok a megengedéssel és a szabad (belső) tér teremtésével indulnak.

A fókuszolással való ismerkedésre most lehetőséget nyújt a Létezés Öröme Központ, Budapesten, a Lövőház utcában 2015. május 20-án, du. 18 órától, ahová a belépés díjtalan.

A későbbiekben, 2015. június 3-i kezdettel négy alkalmat szánunk a fókuszolás részletesebb ismeretére és gyakorlásra, az alábbiak szerint:

2015.06.03. – Mi a fókuszolás és mi nem?

2015.06.10. – Szabad tér teremtés és lépések önmagunkban

2015.06.17. – Hogyan kísérünk fókuszolót? Mit jelent a tükrözés?

2015.06.24. – Belső Gyermekünk és Belső Kritikusunk összefüggései.

2015.06.31. – Milyen egy teljes fókusz- folyamat?

A meghatározott alkalmanként a belépés 1000 Ft/fő.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Fotó: ib.hu
Fotó: ib.hu

Barna-Fóris Ágnes

tanácsadó szakpszichológus

fókusz tréner

email: barna.foris@gmail.com

tel.: 06 30 97 07 327