12.5 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Egyéb Szakuraünnep a Füvészkertben

Szakuraünnep a Füvészkertben

0
Szakuraünnep a Füvészkertben
Szakuraünnep a Füvészkertben

Kiállítás, koncertek és interaktív foglalkozások is várják az érdeklődőket április első és második hétvégéjén a japán cseresznyefák virágzásához kapcsolódó Szakuraünnepen a budapesti ELTE Füvészkertben.

A látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben és gyönyörködhetnek a Szakura fák virágzásában. Emellett több program is várja a látogatókat, többek között Herendi kiállítás, kézműves foglalkozások és koncertek.

Szakuraünnep a Füvészkertben
Szakuraünnep a Füvészkertben

A Bukyukai Kyudo Sportegyesület április 5-én japán íjászati bemutatót tart, 6-án Bakos Tünde tradicionális japán húros hangszeren (koto), Takaku Keidzsiro japán pengetős-húros hangszeren (samiszen) ad elő japán dallamokat. Április 12-én Kenéz László japán tradicionális fúvós hangszeren (sakuhacsi) játszik, Balassy Zsolt és az Egy Folyó Iaido Akadémia japán kardvívás bemutatóra invitálja az érdeklődőket. Villányi G. András és Lázár Júlia verseket mondanak, közreműködik Mondok Yvett operaénekes, Talán Miklós zenész és Kovács Zsolt táncos. A Taiko japán dobegyüttes április 13-án ad koncertet – közölte az intézmény az MTI-vel.

A szakura a cseresznyevirágzás ünnepének jelképe, a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét szimbolizálja. A cseresznye virágzásának látványosságát kiemeli, hogy a lombfakadás előtt nyílnak a virágok, hatalmas, tömött gömbökben borítják a nemrég még kopár vesszőket.

A virágnéző ünnepségeket (japánul hanami) egész Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, csak néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullnak. Ezt a pár napot a japán emberek alaposan kihasználják: családostul vagy kollégákkal kivonulnak egy közeli parkba, kirándulóhelyre, ahol pokrócon üldögélve esznek-isznak, énekelnek, régi táncokat járnak, azaz piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.