31.6 C
Budapest
csütörtök, július 18, 2024
Home Egyéb Szénanáthás vagyok!

Szénanáthás vagyok!

0
Szénanáthás vagyok!
Fotó: irodalmibableves

Fehérbőrű – kékszemű és roppant érzékeny gyermek voltam. Gyakori tüdőgyulladás, hosszan tartó köhögés, amit „prizniccel”, teázással és egyéb házi praktikákkal is megpróbáltak gyógyítani, persze az orvos utasítása szerint.

Fotó: irodalmibableves
Fotó: irodalmibableves

Magamról annyit tudtam, hogy nyaranta is elmaradhatatlan volt a zsebkendő, amit a „Spielhozni” zsebébe tettem.

Későn, tova az érettségi vizsga utáni környezetváltozáskor figyeltem komolyabban a tünetekre, gyakori tüsszentés, szem és nyálkahártya viszketegség állt elő, tavasztól őszig. Kényelmetlen volt számomra a szabadban tartozkodni, de legfőképp így májusban, amikor az út mentén lekaszált fű száradni kezdett.

Amikor tarthatatlan lett az állapot, egy kedves orvos ismerős kezdett kezelni. A tesztek elvégzése után a házi porra gyanakodott. Oltó anyagot kaptam, amit a felkarba, bőr alá szúrattam, a téli hónapokban. Nyaranta pedig a sós levegőt szippantottam a parajdi sóbányában, 12-18 napos kúrákban, napi 4 órában.

Később a tesztek a pázsitfűfélékre való érzékenységet is kimutatták! Óvakodtam kinn lenni, mert pokoli volt a közérzetem. Gyógyszert is kaptam, inhalációt és havonta egy fiola kortizont, mellé nyugtatót s e mellett dolgoztam.

A várandóság ideje alatt elmúltak a tüneteim és sok éven át a szülést követően tünetmentes lettem.

De úgy öt éve, a nyírfa virágzása idején tett sétáim alkalmával, Wuppertálban újra megjelent enyhébb formában. Ám most már vannak olyan gyógyszerek, amik 24 órán át enyhítik a tünetet, és ehhez folyamodtam. Orrcsepp is van, ha elered a nózi, amire nagyon kell vigyáznom, hogy ne okozzon kellemetlenséget.

Hamarosan megpróbálom a sós levegőt „biztosítani magamnak”, mert az a legelőnyősebb e betegség kezelésére. Vagyis irány a tengerpart!

Mindenkinek ajánlom, vagy egyszerűen csak párologtasson sós vizet a lakásban!

Ezzel együtt kell élni, én megpróbálom továbbra is, már nincs olyan sok, remélem kibírom!

Polgár Gyöngyi, 65 éves