16.7 C
Budapest
kedd, augusztus 9, 2022

Társadalomformáló design

Author

Categories

Share

 

2014. február 9-ig látogatható Budapesten a Kassák Múzeumban a “Design tett – Társadalomformáló design Kassák Lajos munkásságában” című kiállítás.

“Az alkalmazott grafika régóta a társadalmi és politikai élet fontos médiuma. Bizonyos dizájn irányzatok a társadalom megváltoztatására használják a tervezés mechanizmusait, logikáját és aktivitását, miközben szem előtt tartják a társadalmi felelősségvállalást, a fenntarthatóságot, a hátrányos helyzetű csoportok érdekeit, valamint érzékenyek az egyenlőtlenségek és a hatalmi viszonyok kérdéseire.

Kassak-2

A társadalomformáló dizájn előzményeit megtaláljuk a történeti avantgárdnak azokban az áramlataiban is, amelyek politikai célokkal kapcsolták össze a művészet kérdéseit, továbbá megkérdőjelezték a művészet esztétikai értelmezésének kizárólagosságát. Kassák Lajos elk ötelezettsége a társadalmi ideák mellett lehetőséget kínál arra, hogy munkásságát a kritikai dizájn valóságformáló aspektusából vegyük szemügyre. A Design tett kiállítás szorosan kapcsolódik a Kassák! című állandó tárlathoz, amely Kassák Lajos életművét a folyóirat szerkesztői tevékenységén és közéleti szerepvállalásán keresztül mutatja be. A kiállítás történeti példán keresztül arra keresi a választ, hogy a grafikai és tipográfiai megoldások hogyan képesek a társadalomra vonatkozó kritikai álláspontokat és elképzeléseket közvetíteni, milyen módon mozdítják elő a változásokat” -írja ajánlójában a múzeum.

További infó: www.kassakmuzeum.hu

Author

Share