16.7 C
Budapest
kedd, augusztus 9, 2022

Tiltott toborzás a János vitézében

Author

Categories

Share

A ma hatályos büntető törvénykönyv alapján bűncselekménynek minősíthető érdekességeket tárnak fel irodalmi művekben, Debrecenben 2014. október 17-én. Immár hagyományosan, harmadik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Karának Büntető Eljárásjogi, valamint Büntetőjogi és Kriminológiai tanszéke a Bűn és irodalom konferenciáját.

Elek Balázs tanszékvezető egyetemi docens, a Debreceni Ítélőtábla büntetőbírája elmondta: a “Bűn és irodalom” (Law and literature) külön tudományos irányzat a jog és az irodalom határmezsgyéjén. Az irodalom segítségével a jogászi gondolkodás a jog szempontjából laikusok számára is érthetővé válik, az irodalommal “emberivé tehető a jogászi hivatás”. Az irodalom is gyakran foglalkozik az igazság, igazságosság, etika kérdéseivel, számtalan morális kérdést bemutat és értékel, amelyekre a büntetőjognak is megvannak a saját válaszai.

Az érdeklődők választ kaphatnak például arra, hogy egy büntetőügyekben rendszerint eljáró jogász miként látja Petőfi Sándor János vitézének szereplőit, hogyan értékelné a ma hatályos büntető törvénykönyv alapján. “Nem is gondoljuk, hogy a tiltott toborzástól a természetkárosításig mennyi bűncselekmény bukkan fel észrevétlenül a szemünk előtt” – mutatott rá a büntetőbíró.

János vitéz

Hozzátette: képet kaphatunk arról is, hogy az igen vicces és szimpatikus regény és tv-filmhős, Regős Bendegúz az Indul a bakterházból valójában milyen bűncselekményeknek lett a sértettje az emberkereskedelemtől kezdve a kiskorú veszélyeztetéséig.

Előadások hangzanak el a mai debreceni konferencián egyebek mellett arról, miként érhetők tetten a büntetőjog általános szabályai Arany balladáiban, a korrupció, az igazi megbánás az irodalomban, a kiskorú veszélyeztetése Móricz Zsigmond A világ végén már szép és jó című novellájában, hogyan jelennek meg a groteszk esetek Örkény István műveiben, vagy miként jelenik meg a bűn a “drámák drámájában”, a Bánk bánban.

A konferencia fontos célja, hogy nem csupán a joghallgatóknak, hanem minden érdeklődőnek bemutassa a büntetőjog világát a jogászi szakma széles körének elismert gyakorlói közreműködésével.

Author

Share