24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Idén is elmaradt a világvége!

Idén is elmaradt a világvége!

0
Idén is elmaradt a világvége!

Bárki láthat szuperholdat!

Ugyan a csillagászat vagy más névem asztronómia az emberiség egyik legidősebb tudományága, ám még ma is képes kérdéseket megfogalmazni vagy a már meglévő válaszokat átalakítani az érdeklődők fejében.

Ilyenkor milyen nagyszerű lenne, ha egy szakemberrel megoszthatnánk az elképzeléseinket. Aki nem nevetne ki, és akinek elhinnénk, hogy nem csak úgy kitalál valami tudományos szöveget, hanem például pontosan megmondja, hogy mi az a szuperhold, és kell-e tőle egyáltalán tartanunk.

A Maglódi Művelődési Házban (Mag-Ház) közel egy évtizede működik a Csillagászati Szakkör, ahol kezdők és haladók, érdeklődők és tudósok együtt hallgatják Bánhidi Bélát és Tóth Gábort. A képzett csillagászok előadásai díjtalanul látogathatóak, ám az élmény minden esetben leírhatatlan, sőt felejthetetlen! Tóth Gábort kérdeztük a Csillagászati Szakkör működéséről…

csillagászat-Maglód-2a

-Kik vehetnek részt az előadásaitokon? Van feltétel: korhatár, tudásszint…?
-A szakkör mindenki számára látogatható, kortól, nemtől, és tudásszinttől függetlenül. Mint ismeretterjesztő szakkör, elsődleges célunk, hogy bevezessük a résztvevőket a csillagos ég, és az Univerzum rejtelmeibe.
Az előadások témái meglehetősen változatosak, igyekszünk a hallgatóság igényei szerint kialakítani őket, de egyben követünk egy tematikát is. A Naprendszerrel szoktunk kezdeni, és a foglalkozások során egyre távolabb jutunk a bolygónktól, egészen a messzi csillagok, és galaxisok világáig.
A hallgatóságot is bevonjuk az előadásokba, mindenki elmondhatja a véleményét a témáról, észlelések esetén pedig saját tapasztalatairól is beszámolhat.

-Hány éve működtök, és mennyire népszerűek ezek az ismeretterjesztő beszélgetések?
-A szakkör története messzire nyúlik vissza. Először 2001-ben megalakult Maglódon a csillagászati szakkör (akkor csillagász klub néven), mely leginkább a helyi iskolás korosztályt célozta meg, ám sok érdeklődő ingázott Vecsésről, és Monorról is hozzánk. 2006-ban aztán egy pár éves szünet következett, majd 2011-ben a növekvő igényeknek megfelelve a szakkör újra elindult.
Népszerűségünk változó, általában sűrűn cserélődik a közönség, ám vannak oszlopos tagjaink is. Leginkább a nagyobb csillagászati események környékén szaporodik a hallgatóság száma.
A legkülönfélébb hivatású emberek fordulnak meg nálunk, de közös bennük az érdeklődés a csillagászat, vagy a természettudomány iránt. Az ismeretterjesztő műsorok emelkedő vizuális színvonalának sokat köszönhetünk, számos esetben jött például egy egész család szakkörre, mert az egyik híres ismeretterjesztő csatornán láttak egy csillagászattal kapcsolatos filmet.

csillagászat-Maglód-1a

-A résztvevőket mi foglalkoztatja a leginkább?
-Erre személyenként más és más a válasz, de úgy gondolom a földönkívüli élet kutatása, illetve a világegyetem kialakulása mindenki számára izgalmas téma. Kifogyhatalan a kérdések száma e témakörben.

-Idén augusztus 10-én is elmaradt a világvége, amit a szuperhold idézett volna elő. Létezik a csillagászatban egyáltalán ez a kifejezés? Látott már valaki szuperholdat?
-A szuperhold egy érdekes téma, az 1970-es évek végén egy asztrológus hasraütésszerűen hozta a „törvényt”, szuperhold az, amikor a Hold földközelben van. A Hold csak úgy mint a Naprendszer
bármely égiteste ellipszis pályán kering a Föld körül, így keringése során a Földtől mért távolsága változik egy picit. A szuperhold 2011-ben került be a köztudatba, meglepő módon a NASA PR
tevékenysége indította el az igazi lavinát, amikor a NASA saját honlapján is elkezdte „reklámozni”a szuperholdat. Mi ezzel a probléma? A szuperhold nem jelent semmiféle szignifikáns eltérést egy
átlagos teliholdhoz képest. Bár a Hold ilyenkor valóban közelebb van, a fényessége csak egészen töredéknyit növekszik, az ember számára szinte észrevehetetlen a különbség.
Természetesen senkinek nem kell tőle tartani, és bárki megtekintheti…

Tóth Gábor -4

Az ilyen és ehhez hasonló kérdések feltehetők a következő előadásokon:
(A belépés díjtalan, a foglalkozás minden esetben 18-20 óráig tart.)

2014.október 24.
2014.november 7. és 21.
2014.december 12.

További info:
Maglódi Művelődési Ház (2234 Maglód, Fő út 4-6.)
Csillagászati Szakkör telefonszáma: 06-30-960-6702