17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb A Titanicon mentett a magyar orvos

A Titanicon mentett a magyar orvos

0
A Titanicon mentett a magyar orvos

Egy magyar orvos, dr. Lengyel Árpád is részt vett a Titanic túlélőinek mentésében: a Carpathia-gőzös hajóorvosa várta az átfagyott menekülteket, és döntött ellátásukról.

A Titanic és Carpathia címmel kiállítás nyílt a szegedi Vármúzeumban, ami egészen 2014. január 26-ig látogatható.

Dr. Lengyel Árpád, a budapesti mentőorvos 26 évesen került a Carpathia fedélzetére.

A doktort a tragédia éjjelén a fedélközbe osztotta be a kapitány: egy nyitott ajtón keresztül ide emelték be a mentőcsónakokból a Titanic átfagyott túlélőit, majd Lengyel döntött ellátásukról, további kezelésükről. Munkájának elismeréseként később rengeteg hálálkodó levelet, ajándékokat és kitüntetést is kapott a túlélőktől. A tragédia azonban annyira megviselte, hogy többé nem vállalt hajóorvosi szolgálatot, élményeiről pedig egy-két szakmai beszámolót kivéve szinte soha sem beszélt.

A Titanic és Carpathia című kiállítás különböző tablókon, plakátokon keresztül mutatja be a luxusgőzös katasztrófáját. A Horvátországból érkező tárlaton a két hajó modelljeit is láthatja a közönség, valamint megtekinthetik azt az eredeti mentőmellényt, melynek az egyik utas az életét köszönhette.

Szegedi vonatkozású tablókkal is találkozhatunk. A katasztrófáról szóló korabeli újságcikkek mellett egy érdekes montázst is bemutatnak. A kiállítás rendezői szegedi környezetbe helyezik a Titanicot, és egy grafika segítségével modellezik, mekkora lenne a gőzös, ha felbukkanna a Tiszán a Belvárosi híd előtt.