22.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Új békafaj! – A dobhártya nélküli varangy

Új békafaj! – A dobhártya nélküli varangy

0
Új békafaj! – A dobhártya nélküli varangy
Rhinella yunga

Új békafajt, egy dobhártya nélkül élő és a korhadó levelek mintázatát „viselő” varangyot azonosítottak a kutatók Peruban.

A szakemberek a perui Andok keleti lejtőjén elterülő erdős területen (perui Yungas) bukkantak rá a varangyra, amely felfedezésének helye után a Rhinella yunga nevet kapta. A jelek szerint az újként azonosított faj képviselőit a kutatók korábban a Rhinella margaritifera nevű fajhoz sorolták, egészen addig, amíg fel nem fedeztek néhány példányt, amelynek rejtélyes módon hiányzott a dobhártyája. További vizsgálatok bebizonyították, hogy genetikailag különböző fajról van szó.

Rhinella yunga - A dobhártya nélküli varangy

A varangyoknál a dobhártya kör alakú, vékony szövet, amely jellemzően a szemek mögött helyezkedik el. A Rhinella yunga nem az egyetlen békafaj, amelynek nincsen hallószerve. A Seychelle-szigeteken honos Sooglossus gardineri nevű faj képviselőinek sincs dobhártyája, és egy tavaly megjelent tanulmány szerint ezek a teremtmények a szájukat használják a halláshoz.

A szakemberek a ZooKeys című folyóiratban számoltak be az új varangyról, ám azt nem részletezték, hogy az állat miként kommunikál. A teremtmények színe a narancssárgától és vörösbarnától egészen a sárgáig, illetve sárgásbarnáig terjed, míg a mintázatuk „a már részben elkorhadt, lehullott leveleket” idézi – írták a szakemberek a beszámolójukban.

A kutatók eddig 1800 és 2230 méter közötti magasságokban találkoztak a Rhinella yunga faj egyedeivel, de úgy vélik, hogy az állat elterjedési területe valószínűleg jóval nagyobb. A szakemberek továbbá arra gyanakodnak, hogy a Rhinella margaritifera fajba sorolt békák alaposabb vizsgálata révén, további új fajokat fedezhetnek fel – olvasható a LiveScience című tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Hír: MTI

fotó: https://www.livescience.com/