15.9 C
Budapest
szerda, június 12, 2024
Home Ákombákom Brida Gonzales írásai A vakok kézilabdája

A vakok kézilabdája

0
A vakok kézilabdája

Csörgőlabda bajnokságot rendeztek Szolnokon 2016. július 8-án, ahol a szolnoki csapat a nyíregyháziak ellen lépett pályára. Az Én Is Vagyok Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesületének vezetője, Fehérváry Tünde meghívására vettünk részt mi is a rendezvényen. Nem csak izgalmas volt, de a játékosok vidámsága is követésre érdemes.

A csörgőlabda története

A csörgőlabdát a II. világháborúban találták ki Németországban, és a hadirokkantak rehabilitációjában alkalmazták. Ez a sport innen indult világhódító útjára. 1961-től már csörgőlabda-bajnokságot rendeztek Európában, Amerikában, Ázsiában. 20 éve pedig Paralimpiát és csörgőlabda-bajnokságot is tartanak.

Mi is az a csörgőlabda

A csörgőlabda kék színű, 1 kiló 25 dekás labda, akkora, mint egy kosárlabda. A labdában két darab fémgolyó van, ami összeverődik, és ez adja ki a csörgőhangot. Ha pörög a labda a centrifugális erő kitapasztja a labdának az oldalára a görgőket. A labda pattogása, surrogása a játék közben hallható.

A csörgőlabda játékot olykor a „vakok kézilabdájának” is nevezik. Világszerte sokan űzik a csörgőlabdát (angolul: goalball), Magyarországon is komoly hagyománya van.

A játék menete

A teljes játék alatt csöndben kell lenni. Egyedül a pályán lévő játékosok beszélgethetnek.

2 x10 perc tiszta játékidő. A kapuk 9 méter szélesek, és a pálya két végén helyezkednek el. A játék 3 sípszóval és play kiáltással kezdődik.

A play kiáltás után 10 másodpercen belül el kell gurítani a labdát az ellenfél kapuja felé. Ha a védő játékos védett és megszerezte a labdát, az első érintésétől számolva 10 másodpercen belül neki is el kell gurítania a labdát. Egy játékos egymás után csak 2-szer guríthat, utána más játékosnak kell gurítania.

Egy meccs alatt kb. 80 db gurítást végeznek. Egy-egy jól sikerült lövés 70-75 km/h sebességgel halad és kb. 12 méter múlva eléri a fekvő védő játékost. A labda kemény 1,25 kg-os műanyag, melyben 3 csörgő ad hangot. A játékosokon mellvédő (lányoknál), suspensor (fiúknál), lábszárvédő mindkét nemnél rendszeresített védőeszköz. A játék során a játékosok szeme el van takarva, sötét síszemüveg és ragtapasz fedi.