14.7 C
Budapest
szerda, június 12, 2024
Home Biostrázsa Egyre több a zöld rendszámú autó

Egyre több a zöld rendszámú autó

0
Egyre több a zöld rendszámú autó
Egyre több az electromos autó

Ezer fölé nőtt a zöld rendszámú, azaz a környezetkímélő járművek száma Magyarországon, az egy évvel korábbi 300-ról.

A kormány törekszik arra, hogy 2020-ra legalább 50 ezer környezetkímélő autó közlekedjen a magyar utakon.

Európában 2020-ra 8 millióra akarják növelni a részlegesen, vagy teljesen elektromos hajtással rendelkező járművek számát, ehhez átgondolt stratégiára és kiszámítható támogatási rendszerre és annak következetes megvalósítására van szükség.

Az elektromobilitás elterjedésének a környezettudatosság mellett két fő mozgatórugója van: az autó vezetésével és használatával kapcsolatos előnyök, amelyeket a kormányok és települési önkormányzatok biztosítanak, illetve a költségmegtakarítás.

Magyarországon egy hagyományos benzin-üzemeltetésű autó 100 kilométert – 8 literes fogyasztással és 330 forintos benzin árral számolva – 2640 forintért tesz meg, míg egy elektromos – 15 kilowattos fogyasztással és 40 forintos kilowattóra díjjal számolva – 600 forintért.

Az e-autó vásárlás feltételeinek egy része Magyarországon is adott, hiszen illetékmentes a forgalomba helyezés, nincs regisztrációs adó és cégautó adó, valamint számos városban már bevezették a parkolási díjmentességet, de valódi áttörést a társadalmasítás hozhat, ha az érintettek meggyőződéssel és tudatosan választják a zöld megoldásokat.

Alap: MTI