17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Vitrin mögötti „csuhé-élet”

Vitrin mögötti „csuhé-élet”

0
Vitrin mögötti „csuhé-élet”

2014. november 24-től december végéig látható Nagy Sándor Mihályné csuhébabáiból és kitűzőiből összeállított kiállítás Hajdúböszörményben a Kertész László Városi Könyvtárban. (4220, Hajdúböszörmény, Bocskai István tér 2.)

csuhé-3

Az alkotó és a természet

„A kreativitás a szabadság illata” -választotta a kiállítás alkotója mottóul Osho, indiai származású filozófus szavait.

csuhé-2

„Azt gondolom, a kézműves munkának varázsa van, amely által megmutathatjuk a bennünk élő kreativitást. Nem csak saját magam örömére kézműveskedek, hanem családtagjaimat is szeretem meglepni egy-egy ajándékkal.

Amikor leülök alkotni, megáll körülöttem az idő. Csodás, pillanatok ezek, ha az alaptudás és a saját elképzelésem összefonódásaként megszületik egy kis alkotás” -vélekedik Nagyné Marika, majd folytatja.

csuhé-4

Tősgyökeres hajdúböszörményi vagyok, gyermekkorom óta szeretem a természetet és a benne található természetes anyagokat. Visszaemlékezve, kislány koromban nem volt sok játékom, de babázni nagyon szerettem. Készítettem magamnak „Csutka Rozi babákat” kukoricaszárból, baba ágyat kukoricacsutkából.

Ettől kezdve a kézműves munka végig kísérte az életemet. Hímeztem, kötöttem, horgoltam, babaruhát varrtam, játékokat formáltam a saját gyermekeimmel.

Szociálpedagógusként, a debreceni József Attila Általános Iskolában dolgoztam és lehetőségem volt arra, hogy iskolásoknak kézműves foglalkozást is tartsak. Életem legnagyobb ajándéka volt, amikor láttam megszületni azokat a kis műveket, amit a gyermekek szívvel-lélekkel készítettek.”

A könyvtár, a tudás alapja

„A hajdúböszörményi, Kertész László Városi Könyvtárból kölcsönzött könyvekből tanultam meg a kézműves munkák alapjait, így az agyagozást, a csuhébaba készítést, az origamit, a gyöngyszövést, a gyöngyfűzést, a fonalgrafikát, a körmöcskézést, a dekopázsolást, és a nemezelést is.

Munkáimhoz ma is természetes anyagokat használok. Van olyan csuhébaba, amelyiknek a kalapja vagy a köténye taplóból készült, de használok rafiát, kenderkócot is.

csuhé-1

Szeretek csuhébabát készíteni, mert mindegyikben más és más karakter kel életre. Ezeket nem lehet, csak úgy egyszerűen, hipp-hopp elkészíteni, meg kell álmodni őket!

Kitűzőim maradék anyagokból, fonalakból készülnek. Gombbal, gyönggyel, nemez virággal díszítem.

kitűző-3

Hiszem és vallom, hogy legyen bármilyen a saját magunk által készített tárgy, az a fontos, hogy a lelkünk, és az egyéniségünk benne legyen. Remélem, hogy az alkotás örömét, a kreativitás szabadságát, munkáimon keresztül sikerül átadnom!”

kitüző-4

A kiállítás a felnőtt könyvtár nyitva tartási ideje alatt, ingyen megtekinthető!

kitűző-1

Nyitva tartás:

H: 8:00-12:00, 13:00-18:00

K: 8:00-12:00

Sz: 8:00-12:00, 13:00-18:00

Cs: 8:00-12:00, 13.00-18:00

P: 8:00-12:00, 13:00-18:00

Sz: 8:00-12:00

V: zárva