24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Zichy-gyűjtemény Sopronban

Zichy-gyűjtemény Sopronban

0
Zichy-gyűjtemény Sopronban
MTI Fotó: Nyikos Peter

Helyére akasztották Jan Kupecky Három koldus című festményét a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy Termében 2014. július 3-án.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Zichy-gyűjteményéből ötven festményt, négy domborművet és egy márványszobrot mutatnak be a július 11. és szeptember 21. között nyitva tartó tárlaton. A Soproni Ünnepi Hetek keretében nyíló kiállítás mellé rendhagyó programokat is szerveztek: augusztus 6-án, 13-án és szeptember 6-án szalonzene kíséretében tartanak tárlatvezetéseket.

MTI Fotó: Nyikos Peter
MTI Fotó: Nyikos Peter

A gyűjteményről

Zichy Edmund gróf kollekciója eredetileg két fő részből állt. Az iparművészeti tárgyak között főként keleti műkincsek és a kortárs iparművészet remekei sorakoztak, míg a képzőművészeti egység – Németalföldtől Rómáig, sőt azon is túl – döntő részben az európai festészet különböző iskoláinak és korszakainak darabjaiból tevődött össze. A jeles gyűjteményt a gróf halálát követően fia, Zichy Jenő (1837–1906) örökölte, és egyesítette az általa idehaza és ázsiai útjai során válogatott képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi és régészeti anyaggal. Az apa, Zichy Edmund szívesen vezette körbe barátait, ismerőseit és a szakmai érdeklődőket a szinte múzeumként funkcionáló bécsi lakásában, míg fia az egész gyűjteményt megnyitotta az érdeklődő közönség előtt, miután pesti palotáját a múzeum kialakításához szükséges új szárnnyal toldotta meg. Az „ipargróf” végrendeletében a teljes kollekciót a fővárosra hagyta azzal a kikötéssel, hogy azt tartsák egyben. Az örökösök azonban a gróf 1906-os halálát követően visszaperelték a Rózsa és Szegfű utcák sarkán álló palotát, így a fővárosnak műfaji egységek szerint több helyen kellett elhelyezni a múzeum anyagát. Emiatt a műtárgyakat ma számos fővárosi, vidéki és országos gyűjtemény őrzi”- említette korábbi nyilatkozatában Dr. Kelényi György művészettörténész.