24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Óbecsén a KITÁSZ vándorgyűlése

Óbecsén a KITÁSZ vándorgyűlése

0
Óbecsén a KITÁSZ vándorgyűlése

A vajdasági Óbecsén tartja idén vándorgyűlését a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége (KITÁSZ) július 10. és 13. között. A találkozó középpontjában a Délvidék történelme és irodalma áll majd.

A Megbújt jó erőnkkel című, immár 23. alkalommal megrendezett vándorgyűlés előadói a volt jugoszláv tagköztársaságok magyar irodalmára fókuszálnak majd, de szó lesz az első világháborút kiváltó szarajevói merényletről is. A témák között szerepel a horvátországi és a muravidéki magyar irodalom helyzete, valamint a délvidéki írók erdélyi irodalomban betöltött szerepe és a bukovinai székelyek délvidéki hatása is.

A dél-bácskai Óbecsén rendezendő vándorgyűlés keretében a résztvevők meglátogatják az aracsi pusztatemplomot, amely az egyik legkorábbi építészeti emlék a Vajdaságban, ellátogatnak Kis Ernő aradi vértanú kriptájához, valamint a második világháborúban ártatlanul kivégzett magyar áldozatok emlékhelyére, Csúrogra. Bemutatják Matuska Márton Délvidéki magyar golgota című kötetét, amely bemutatja, mi vezetett el odáig, hogy „1944-45-ben Tito partizánjai több tízezer ártatlan magyart lőttek tömegsírokba”.

Aracsi Pusztatemplom

A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvényen számos más előadás is elhangzik, szó lesz Fülep Lajosról, Herceg Jánosról, Szirmai Károlyról és Herczeg Ferencről is.

A KITÁSZ 1992-ben alakult, azóta minden évben vándorgyűlést tart mintegy 50 tagszervezete egyikének székhelyén vagy a magyar irodalomtörténet, művelődéstörténet vagy történelem szempontjából kiemelt jelentőségű városban. A szövetség olyan magyar szervezetekből áll, amelyek irodalmi, művészeti és kulturális tevékenységet folytatnak vagy irodalompártolással, az olvasáskultúra ápolásával foglalkoznak.

MTI-hír

Fotó: https://www.adattar.vmmi.org