17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb A hullámvasút mellett az íriszkiállítás

A hullámvasút mellett az íriszkiállítás

0
A hullámvasút mellett az íriszkiállítás
A hullámvasút mellett az íriszkiállítás

Május 16-tól egészen három napon át tart Budapesten a VIII. Magyarországi Nőszirom Kiállítás a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Park nevű területén, a hullámvasút alatti kiállítóteremben.

A számos különféle faj és fajta bemutatása mellett pompás virágkompozíciókat is láthat a nagyközönség. A színpompás virágok sokaságát felvonultató kiállítást, pénteken délelőtt Szunyoghy András grafikus- és festőművész nyitja meg.

A hullámvasút mellett az íriszkiállítás
A hullámvasút mellett az íriszkiállítás

Mi a cél

Az íriszkiállítás célja a magyar kertkultúra fejlesztése és népszerűsítése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése és kultuszának emelése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása. A több különböző fajt képviselő számos kertészeti nősziromfajta bemutatója mellett a közönség különféle virágkompozíciókat is láthat, amelyeket a Varga Márton Kertészeti Szakképző Iskola tanárai és diákjai készítenek, Csizmadia Zsuzsanna és Horváth Győző vezetésével.

Naponta zsebben hordjuk a növényt

A nőszirmok – más néven íriszek – 260-300 faja az északi félteke mérsékelt égövi területein honos. Több faj Magyarországon is előfordul vadon. Ilyen például a törpe (Iris pumila), a homoki (Iris arenaria), a fátyolos (Iris spuria) és a szibériai nőszirom (Iris sibirica) is. A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) kivételével valamennyi hazai faj védett. A kertészeti változatok legtöbbször a szakállas nőszirom (Iris barbata) változatai, az Egyesült Államok, Franciaország, valamint Ausztrália számít a nőszirmok főbb nemesítési központjának. A magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica) képét legtöbbünk naponta a zsebében hordja: ez a növény díszíti ugyanis a 20 forintos érmét.

Külön jegy kell?

A kiállítás az Állatkertbe és a Holnemvolt Parkba egyaránt érvényes állatkerti belépőjegyek, illetve a csak a Holnemvolt Parkba érvényes belépőjegy megváltásával is megtekinthető.