24.7 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Budapest Arhív – és a városvédő fotósok

Budapest Arhív – és a városvédő fotósok

0
Budapest Arhív – és a városvédő fotósok
New York Kávéház

A Budapesti Városvédő Egyesület fotós csoportjának „Budapest Archív” című kiállítása 2014. november 28-ig látogatható Terézvárosban, az Eötvös 10 – Közösségi és Kulturális Színtérben. (1067 Budapest, Eötvös utca 10.)

városvédők-1

Tavaly ünnepelte 30. születésnapját Magyarország egyik legnagyobb civil társulása, a Ráday Mihály nevével fémjelzett Budapesti Városvédő Egyesület.

A Fővárosi Önkormányzat Városépítési főosztályának felkérésére az Egyesület fotós csoportja 150 helyi értékvédelem alá vont építmény lehető legteljesebb körű dokumentációját készítette el az elmúlt évben.

A dokumentáció célja, hogy a jövőbeni felújítások során az időközben elpusztított értékek helyreállításához rendelkezésre álljon egy enciklopédiaszerűen visszakereshető képi és szöveges adattár. A fotók mindemellett alkalmasak a jelenkori városkép és épületállomány élethű dokumentálására, az értékek megismertetésére és népszerűsítésére.

városvédők-2

Akik helyet adtak

A tárlatnak otthont adó terézvárosi színtér a Fotóhónap 2014 fesztivál keretében mutatja be a dokumentációt. A Magyar Fotóművészek Szövetsége által rendezett fesztivál témája idén az archívum, amely a tágan értelmezett történelmi dokumentumok használatának és újraértelmezésének lehetőségeit vizsgálja a kortárs fotóművészet alkotásainak tükrében.

A Budapesti Városvédő Egyesület – Fotós csoportjáról

„Tagjaink az évtizedek folyamán igen változó létszámban tevékenykedtek, mint ahogy a csoport társadalmi, nemi, korosztályi és szakmai összetétele is szerteágazó volt, jelenleg is az. Közös nevezőnk mindig Budapest főváros iránti meghitt elkötelezettségünk, ars poeticank: az évszázadok alatt közösen teremtett szellemi és épített környezet megőrzése, ésszerű és szerves továbbfejlesztése, illetve mind ezek dokumentálása, átmentése és továbbadása a következő generációknak” – mondta Surányi András, a Budapesti Városvédő Egyesület – Fotós csoportjának elnöke.

városvédők-4

Fotók: Budapesti Városvédő Egyesület – Fotós csoport