24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Lovasi – Bérczesi: Üres, Húsrágó hídverő, Pirosalma

Lovasi – Bérczesi: Üres, Húsrágó hídverő, Pirosalma

0
Lovasi – Bérczesi: Üres, Húsrágó hídverő, Pirosalma
Fotó: hu.wikipedia.org

Zajlanak a szeptember 6-án megrendezésre kerülő  Szimfonik Live próbái. Az elmúlt időszak hazai alternatív zenei színterének két meghatározó alakja, Lovasi András és Bérczesi Róbert a nagy előd, a Kex együttes számát adja elő közösen a koncerten a közmédia napján, a Millenáris parkban.

Lovasi András a 2011-ben a Sziget fesztiválon indult Szimfonik Live-széria valamennyi koncertjén részt vett. Három évvel ezelőtt a Budapest Bárral, 2012-ben a Kiscsillaggal, tavaly pedig szólóban, Chris Isaak Blue Hotel című slágerét előadva. Bérczesi Róbert a Hiperkarmával szintén zenélt három évvel ezelőtt a Szigeten.

Ki-kit választott?

„Bérczesi Robi keresett meg azzal, hogy felkérték a fellépésre és velem együtt akar részt venni. Őt a 2000-es évek legtehetségesebb magyarországi dalszerzőjének tartom és engem nagyon érdekelt, mit tudunk kihozni egy Hiperkarma-számból szimfonikus hangszerelésben” – mondta Lovasi András az MTI-nek a Magyar Rádió 6-os stúdiójában tartott próbán.

Bérczesi Róbert arról beszélt, hogy mindig nagy Kispál és a Borz-rajongó volt, korábban már feldolgozott tőlük egy korai dalt, a Jelvény nélkült.

Lovasi András a Hiperkarma Üres című dalát fogja elénekelni, Bérczesi Róbert a Kispál és a Borz Húsrágó hídverőjét, közösen pedig a Kex együttes Pirosmadarát.

Utóbbit Bérczesi Róbert már feljátszotta 2011-ben megjelent szólóalbumára, az átdolgozásokat tartalmazó Én meg az Ének: emléxel? című lemezre. Lovasi András megjegyezte, hogy a most vele közösen színpadra kerülő verzió is abból indul ki, de Subicz Gábor hangszerelő írt hozzá egy új részt. Hozzátette: a mindössze 1969 és 1971 között létezett Kex zenéje, valamint Baksa Soós János szövegei az asszociációs verselésekkel bizonyos szempontból a Kispál és a Borz meg a Hiperkarma egyfajta előképei voltak. A Pirosmadár egy másik változata az ősszel megjelenő új Budapest Bár-lemezen is rajta lesz.

Szimfonik LIVE

Az idei Szimfonik LIVE-on kizárólag magyar nyelvű dalok hangzanak el népszerű hazai énekesek és az MR Szimfonikusok közös előadásában a Millenáris parkban. A páros produkciókban az előadók egymás dalát mutatják be átdolgozott és szimfonikus köntösben, valamint a párok nyolc közös produkciót is előadnak, egy-egy régi nagy magyar siker feldolgozását. A produkció zenei szerkesztője Borcsik Attila „Izil”, zenei rendezője Lepés Gábor „Lepe”, valamint Subicz Gábor, utóbbi hangszerelési feladatokat is végez, akárcsak a produkció állandó karmestere, Balogh Sándor.

És még…

Bérczesi Róbert felidézte, hogy két évvel ezelőtt járt Berlinben és találkozott Baksával, sőt, egy rövidfilmet is forgatott róla. Akkoriban Bérczesi Róbert meglehetősen rossz állapotban volt, mert bár 2011-ben több év kábítószer uralta év után tért vissza a színpadra, újra visszaesett. „A dizájnerdrogok sokkal erősebbek, mint minden más, brutális hatásokkal, erre mindenkit figyelmeztetni kell. Nekem szerencsém volt, ismét sikerült lejönnöm, nyolc hónapja tiszta vagyok, de még szükségem van további rehabilitációra” – tette hozzá.

Lovasi András emlékei szerint a Kispál és a Borz meg a Hiperkarma soha nem játszott egy színpadon, viszont Bérczesi Róbert előző zenekara, a BlaBla volt az előzenekaruk egy turnén, valamikor a kilencvenes évek vége felé. Közös vonal még, hogy a Hiperkarma első lemezének producere Dióssy D. Ákos volt, aki akkor már a Kispál és a Borz billentyűse volt.

Mint mondta, azért választotta az Üres című dalt a Hiperkarmától, mert nagyon érdekes kompozíció, nem hagyományos szerkezetű. Hozzátette: a számnak van egy belső logikája, a szöveg mentén épül fel a dallam és a drámaiság, a zene picit furcsa, sok akkorddal építkező.

Külön-külön mi várható?

Lovasi András ősszel a Kiscsillaggal is nagyzenekari projekten dolgozik: november 7-én a Művészetek Palotájában a népszerű csapat húsz dala hangzik el szimfonikus köntösben. „A hangszerelők között lesz Vedres Csaba is, aki 2012-ben három Kiscsillag-dal, a Menetszél, a Kockacukor és a Nagyon megy átiratát készítette a Szimfonik Live-ra” – beszélt a részletekről.

Bérczesi Róbert és a Hiperkarma új lemeze októberben jelenik meg Konyharegény címmel; ez lesz a zenekar harmadik stúdióanyaga a 2000-es Hiperkarma és a 2003-as Amondó után. Az együttes az eredeti felállásban tér vissza (Frenk ismét dobolni fog) és október 31-én a Petőfi csarnokban ad koncertet a halloween jegyében. „A 11 dal az elmúlt tíz évben folytatott ámokfutásom története” – jegyezte meg.

 Lesznek még fellépők

Az idei Szimfonik Live koncerten fellép még Bocskor Bíborka (Magashegyi Underground), Marsalkó Dávid és Járai Márk (Halott Pénz), Pásztor Anna (Anna & the Barbies), a Mystery Gang, ByeAlex, Szabó Balázs, Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar), Odett, Deniz, Yorgos (Balkan Fanatik), Papp Szabolcs (Supernem), Kéri András Columbo (Irie Maffia, Brains), Prieger Fanni (Anima Sound System) és Kamau Makumi (Mary PopKids).

Az MR Szimfonikusok mintegy ötventagú zenekarát Balogh Sándor vezényli, a kísérő beatzenekarban Ábrahám Zsolt gitározik, Benkő Dávid „Mr P” billentyűs hangszereken játszik, Gátos Bálint basszusgitározik, Benedek Tamás pedig dobol, a koncertmester Oláh Vilmos lesz.

Previous article Megérkezett „Szél Úrfi” -az életünkbe!
Next article Befejeződött a Várkert Bazár felújítása
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."