24.7 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Démoni érintés trilógia

Démoni érintés trilógia

0

 

Spirit Bliss

 Démoni érintés trilógia

(A múlt árnyai, A jövő árnyai, A jelen árnyai)

Az írónő pécsi születésű, igazi neve Hujder Adrienn. Egyetemi tanulmányait a Pécsi tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar – történelem szakon végezte. 2012-ben diplomázott. 13 éves korában kezdett írni először fanfictionöket majd verseket, novellákat és kisregényeket. Egyetemi évei alatt Harry Potter és Twilight fanficeket írt. Rajongói bíztatásra írta meg első könyvét az Árnyékvilágot amit a Könyvmolyképző Kiadó jelentetett meg 2010-ben. Ezt követően még három könyve látott napvilágot, és a rajongók hamarosan kezükbe vehetik az írónő 5. könyvét, aminek címe a Mennydörgő némaság lesz, és az Árnyékvilág univerzumához kapcsolódik majd.

Nagy reményeket fűztem ehhez a sorozathoz, főleg az írónő előző könyve miatt, ami remekül sikerült. Azonban már a harmadik fejezetnél hatalmas csalódás ért. A könyv alapötlete egyedi és sok lehetőséget érzékeltet, habár ma már minden második könyvhöz hasonlóan ebben is a vámpíroké a főszerep. Az alap: A Föld elsötétedet így már semmi sem tartja vissza a vámpírokat attól, hogy uralmuk alá hajtsák a teljes lakosságot. Emberek egy kis létszámú csoportja nem hódol be az uralomnak és a föld alatt csatornákban bujkál. Az ellenállók kifejlesztenek egy időgépet, hogy a múltban pusztítsák el a vámpír faj szülőatyját Véreskezű Casimirt. Ebből következik, hogy az első könyv jórészt a múltban, nagyjából az 1500-as években játszódik. Az első probléma a könyvel itt volt. Az író egy cseppet sem erőltette meg magát azon, hogy némi korhűséget csempésszen a sorok közé. Ha nem hangozna el fejezetenként az, hogy a múltban járunk az olvasó bátran hihetné, hogy egy XXI. századi angol faluban van. Olyan tévedések vannak, csak, hogy néhányat említsek: A társadalmi viszonyok rossz bemutatása, egyházi szerepek lebutítása, erős túlzások, részlehajló vélemény és tévhitek jelennek meg egyházi tekintetben, a nevek alapján eldönthetetlen, hogy melyik országban is járunk tulajdonképpen. Sajnos azonban ez csak az egyik legelső hiba. A karakterek első ránézésre érdekesek, azonban még a könyv végén sem történik semmilyen jellemfejlődés, sőt visszafejlődés tapasztalható. A hősnő annak ellenére, hogy húsz éves (és itt megörültem, hogy végre egy komolyabb karaktert is kapunk a rengeteg 16-17 éves karakter mellé) és végigharcolta magát eddigi életén, úgy viselkedik, mint egy 14 éves tini lány és csak magát sajnáltatja nagyjából a könyv egyharmadától. A csavarok ellenben jók, de rosszul vagy érthetetlenül vannak kibontva, és ezzel együtt élvezhetetlen. Összességében egy hosszabb délutáni kikapcsolódásnak megteszi, de ehhez hasonló, sőt sokkal jobb írásokat olvashatunk különböző internetes oldalakon.

A második kötet megírása szempontjából pont ugyanakkora csalódás, mint elődje. A hibák nagyjából ugyanazok bár már nem a múltban járunk. A szereplők ugyanolyan személytelek, és ráadásul fejlődésképtelen a cselekedetük, a logika teljes hiányában vannak. Ráadásul egy új probléma is felmerül, mégpedig az idő kérdése. Elvileg volt egy alap időzóna, amit a lány az első kötetben megbontott. De hasonló eseményekre került sor az eredeti idősíkon is. Viszont az hogy a kettő miben is tér el, és miben és hogy lett más, nem tudunk meg semmit, habár ez legalább olyan érdekes, ha nem érdekesebb, mint maga a végkifejlet.

Ezeknél a könyveknél tudom azt mondani, hogy érdemes a Rubinvörös után elolvasni, hogy teljes képet kapjunk egy jól, és egy rosszul megírt könyv közti különbségről. A Rubinvörösben az időutazás egy fontos elem, ami a fantasy műfaj szempontjából van megközelítve, így a megjelenítése hibátlan. A Démoni érintésben az időutazás sci-fi jellegű fantasy elemekkel keverve, ezért zavaró az idősíkok megmagyarázásának hiánya. A trilógiából eddig 2 kötet jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Terjedelem: A múlt árnyai: 464 p., A jövő árnyai: 324 p.

Ár: A könyvek mindegyike 3000 Ft