26 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Milyenek a magyarok? -válaszol Saly, Lackfi, Dresch, Lukács és Böszörményi Nagy

Milyenek a magyarok? -válaszol Saly, Lackfi, Dresch, Lukács és Böszörményi Nagy

0
Milyenek a magyarok?  -válaszol Saly, Lackfi, Dresch, Lukács és Böszörményi Nagy

2014. január 27-én 19 órától újabb állomásához érkezik Budapesten a New York Művész Páholy. Kulturális rendezvénysorozatának következő témája „Milyenek a magyarok?„

A kortárs művészeti élet kiemelkedő alkotóival értelmezik a kérdést.

Tudjuk, messze híres a magyar nyelv összetett szépsége, a magyar konyha ereje, egyben a magyar pesszimizmus is jellemző, és bizonyára hozzánk tartozik számos közhely a magyar fociról vagy a szép nőkről. Egyben kultúránk fontos része az, ahogy Ady Endre, József Attila, Babits Mihály vagy Arany János látta hazánkat, s azt, milyen a magyar. Mert tehetséges, az nem kérdés.

Lackfi János Prima Primissima és József Attila-díjas író, költő két kapcsolódó kötetéből kiindulva az irodalom, a zene, a stílus, a divat és a történelem oldaláról vizsgáljuk magunkat.

Lackfi János

Vendégeik lesznek:

Lackfi János Prima Primissima és József Attila-díjas író, költő, műfordító. Sok műfajban alkotó szerző, számos verseskötet, kisregény, műfordításkötet, gyermekkönyv, esszékötet, regény, novelláskötet szerzője. Milyenek a magyarok?, illetve Milyenek MÉG a magyarok? című köteteiben humorral, öniróniával, nyelvi leleménnyel készít leltárt a magyarokról, identitásunkról.

Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas szaxofonművész, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. A hazai és a nemzetközi jazz-és népzenei élet kiemelkedő alakja, a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki.

Lukács Miklós Artisjus-díjas cimbalomművész, 2011-ben kapta meg az Aegon Művészeti Társdíjat Esterházy Péter ajánlására. Saját zenekara, a Lukács Miklós Trió – a produkció címe: Cimbiózis – mellett több formáció tagja, jelentős hazai és nemzetközi produkciók résztvevője, zeneszerzőként is aktív. A kortárs zene avatott tolmácsolója hangszerén, különös tekintettel Kurtág György és Eötvös Péter műveire. 

Böszörményi Nagy Gergely kommunikációs tanácsadó, a Design Terminál – a magyar design és divatkultúra bemutatásáért létrehozott intézmény – stratégiai igazgatója. A Design Terminál szervezésében lebonyolított, idén másodszorra is megszervezett Gombold újra! Divat a magyar kampány és rendezvény egyik fő-felelőse.

Saly Noémi Podmaniczky-és Budapestért díjas kávéház-és Budapest-történész. Legfontosabb témája a kávéháztörténet – ahogy ő maga meghatározza: „a régi budapesti élet elbűvölő esszenciája”. 2007-ben a Podmaniczky Páholy szóvivőjévé választották. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban dolgozik.

Az Igéző viselet – élő hagyomány – Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa, a két tervező vallja, hagyományaink ismerete és jelképrendszere gazdagítja hétköznapjainkat és ünnepnapjainkat. Hagyományos motívumok, minták, gondolatiság járja át az általuk tervezett öltözékeket, amiket az esten be is mutatnak.

Az esemény háziasszonya: Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

A beszélgetés mellett felolvasás, zene, vetítés, ruha-bemutató színesíti majd a különleges programot.

Belépő: 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

 

 

 

 

 

 

 

Previous article Szeszélyes csillagunk a Nap
Next article Zöld design itthon és külföldön
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."