20.1 C
Budapest
hétfő, május 16, 2022

Milyenek a magyarok? -válaszol Saly, Lackfi, Dresch, Lukács és Böszörményi Nagy

Author

Categories

Share

2014. január 27-én 19 órától újabb állomásához érkezik Budapesten a New York Művész Páholy. Kulturális rendezvénysorozatának következő témája „Milyenek a magyarok?„

A kortárs művészeti élet kiemelkedő alkotóival értelmezik a kérdést.

Tudjuk, messze híres a magyar nyelv összetett szépsége, a magyar konyha ereje, egyben a magyar pesszimizmus is jellemző, és bizonyára hozzánk tartozik számos közhely a magyar fociról vagy a szép nőkről. Egyben kultúránk fontos része az, ahogy Ady Endre, József Attila, Babits Mihály vagy Arany János látta hazánkat, s azt, milyen a magyar. Mert tehetséges, az nem kérdés.

Lackfi János Prima Primissima és József Attila-díjas író, költő két kapcsolódó kötetéből kiindulva az irodalom, a zene, a stílus, a divat és a történelem oldaláról vizsgáljuk magunkat.

Lackfi János

Vendégeik lesznek:

Lackfi János Prima Primissima és József Attila-díjas író, költő, műfordító. Sok műfajban alkotó szerző, számos verseskötet, kisregény, műfordításkötet, gyermekkönyv, esszékötet, regény, novelláskötet szerzője. Milyenek a magyarok?, illetve Milyenek MÉG a magyarok? című köteteiben humorral, öniróniával, nyelvi leleménnyel készít leltárt a magyarokról, identitásunkról.

Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas szaxofonművész, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. A hazai és a nemzetközi jazz-és népzenei élet kiemelkedő alakja, a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki.

Lukács Miklós Artisjus-díjas cimbalomművész, 2011-ben kapta meg az Aegon Művészeti Társdíjat Esterházy Péter ajánlására. Saját zenekara, a Lukács Miklós Trió – a produkció címe: Cimbiózis – mellett több formáció tagja, jelentős hazai és nemzetközi produkciók résztvevője, zeneszerzőként is aktív. A kortárs zene avatott tolmácsolója hangszerén, különös tekintettel Kurtág György és Eötvös Péter műveire. 

Böszörményi Nagy Gergely kommunikációs tanácsadó, a Design Terminál – a magyar design és divatkultúra bemutatásáért létrehozott intézmény – stratégiai igazgatója. A Design Terminál szervezésében lebonyolított, idén másodszorra is megszervezett Gombold újra! Divat a magyar kampány és rendezvény egyik fő-felelőse.

Saly Noémi Podmaniczky-és Budapestért díjas kávéház-és Budapest-történész. Legfontosabb témája a kávéháztörténet – ahogy ő maga meghatározza: „a régi budapesti élet elbűvölő esszenciája”. 2007-ben a Podmaniczky Páholy szóvivőjévé választották. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban dolgozik.

Az Igéző viselet – élő hagyomány – Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa, a két tervező vallja, hagyományaink ismerete és jelképrendszere gazdagítja hétköznapjainkat és ünnepnapjainkat. Hagyományos motívumok, minták, gondolatiság járja át az általuk tervezett öltözékeket, amiket az esten be is mutatnak.

Az esemény háziasszonya: Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

A beszélgetés mellett felolvasás, zene, vetítés, ruha-bemutató színesíti majd a különleges programot.

Belépő: 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

 

 

 

 

 

 

 

Author

Share