21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Ákombákom Isa Schneider rovata Év eleje – ha elmulasztottad volna

Év eleje – ha elmulasztottad volna

0
Év eleje – ha elmulasztottad volna

A január elsejei népi szertartásoknak az a célja, hogy biztosítsa az emberek egészségét, szerencséjét, gyarapodását. Ezt a célt démonok elűzésével lehetett elérni, zajkeltéssel (tizenkét ágyúlövés 0 órakor) tűzön átugrással, gyertyafénnyel (modern változatában tűzijátékkal).

A vízkereszt, január hatodika Jézus megkeresztelésére való megemlékezés, de a pogány időkben ezen a napon ünnepelték az új Isten-Eon – korszak születését egy Kore nevű szűztől, ezt egy, az égen felfelé ívelő csillag jelezte. A monda szerint – miközben a Nílus vizét, a napforduló a medréből kiárasztja, – termővé téve az elárasztott földet, – az újonnan született isten tevékenysége folyamán a királyi udvarban ásott kút vízét borrá változtatva.

Innen a kánai menyegző eredete, amikor Jézus borrá változtatta a vizet… ez volt az első csodája.

Az új év – máskülönben

Az év az az idő, mely alatt a Föld egyszer megfordul a Nap körül.

A ma használatos naptárt XIII. Gergely pápa vezette be 1582-ben. Korábban a „pogány” naptárak a Nap és Hold állását vették alapul, melyet aztán a keresztény liturgia átalakított saját használatára.

Már az ókori időkben felosztották az évet hónapokra. Eredetileg hét, majd tíz hónapot számoltak, (mint nevükből is látható: szeptember, december) majd az év kezdetét, a tavasz fordulóról át tették január elsejére. Az első végleges naptár reformot Julius Cázár vezette be i.sz.e. 46-ban. Ezt váltotta fel az említett Gergely naptár, melyet ma már az összes európai és amerikai országban használnak. Egy naptári év tehát január elsejétől december harmincegyig tart. Az újévet megünnepelték már a régi Japánban, Perzsiában, és az antik Rómában is. Ilyenkor megajándékozták egymást és lármázva, bolondozva ünnepelték az év fordulóját.

Ki volt január?

Január hónapunk a római Janus istentől kapta elnevezését, (két arcú isten volt, a házat őrizte, a „kezdet” isteneként tisztelték).

Január elsején az Új Évet ünnepeljük. A katolikus liturgia kis karácsonyának is nevezi. Ezen a napon Jézus körülmetéltetett. Általános szokás szerint, és ennek szellemében a „kezdetet” ünnepeljük. A „kezdet” a cselekvés első mozzanata. „Miután kezd, dalba kezd, valahogy el kell kezdeni”, mondja a magyar.

A civilizált világban kezdjük úgy az évet, hogy jól kialusszuk magunkat. Január elseje munkaszüneti nap. Az elmúlt évet ki kell pihenni. Ne tervezzünk semmit erre a napra. Nem túl későn elfogyaszthatjuk mindazt, ami előző estéről meg maradt. És ehetünk egy kis korhelylevest. A savanykás káposztalé jót fog tenni a gyomornyálkahártyának. Javaslok egy végtelenül egyszerű korhelyleves receptet. Előre el lehet készíteni.

Januárban balkonon, teraszon, külső ablakpárkányon is jól eláll két, három napig, és finom, ha összeérik. Áldás az ilyen leves a másnapos gyomornak.

A korhely leves mindig jó – recept

Végy: egy kiló vágott savanyú káposztát, vagy akár konzervet. Egy kiló darált sertéshúst, melyet megsózol, megborsózol ízlésed szerint, belevágsz apróra egy – két hagymát, és összegyúrod egy zacskó (25 deka) rizzsel. Lisztezett kézzel 3-4 centiméter átmérőjű gombóckákat gyúrsz belőle. A káposztát két-három léből átmosod, majd odateszed főni. Annyiszor fél liter vízben, ahányan vagytok. Amikor felforrt, dobd bele a gombócokat, adagonként 5-6 darabot. Húzd le a tüzet. Legalább fél órán át lassú tűzön főzd tovább. Nézd meg, elég sós, vagy elég savanyú-e? Esetleg ecettel utána ízesíthetsz. Kevés, nagyon vékony rántással kötöd. Tálaláskor tejfölt adsz hozzá, és puha, barna kenyeret. Jó étvágyat kívánok hozzá!

A recept egyébként alkalmas egész télen nyolc-tíz személyes társaság fogadására is. Utána, ha jó gazdasszony vagy, valami édes, apró süteményt kínálsz. Ha nincs időd semmire, mint nekem, akkor tégy úgy, mint én: Sok csomagolt tejkaramellát teszek az asztalra a vendégeknek, és kávét adok hozzá! Próbáld ki!

A vicc az, hogy a korhelyleveshez nem ital, hanem utána édesség jár. Sikered lesz vele. Aki nem iszik kávét, az híg teát kap, bármilyen gyógynövényből.

Amit én tanácsolok

A január a Kezdet hónapja. Ez az a hónap, amikor ugyan a napok már hosszabbodnak, de azért még most is elég rövidek. Ne spórolj a fényen! És ne tégy szemrehányást magadnak, mert tavaly semmit sem csináltál. Ne mondd magadnak, hogy „bár csak ezt vagy azt megcsináltam volna”! Ha szükséges, akkor csináld meg most.

Tedd rendbe a szekrényeidet, polcaidat. És az ég szerelmére, vásárolj néhány képeslapot, rendezd el a meg nem válaszolt levelezésedet. A január nem arra való, hogy ne mozogj, és felhízd azt az egy kilót, amit soha többé nem tudsz leadni magadról. Rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözék. Ez életem egyik legnagyobb felismerése. Ha hideg van, öltözz fel melegen. Főleg a nyakadra, fejedre, kezedre, lábadra vigyázz. Közlekedj gyalog naponta legalább egy kilométert. Ha van hó, és van kivel, ne szégyellj egy kiadós hógolyózást. Vedd rá magad a partnereddel vagy ismerősöddel, hogy hét végén valamelyik közeli parkban vagy erdőszélen sétáljatok. Ez az a hónap, amikor szeretünk zsíros kenyeret enni teával, hús helyett néha egy kis szalonnát. Ha mozgunk, úgy sem raktározunk kalóriát. A szervezet könnyebben bírja a hideget, ha zsírokat éget. Ha mértéket tartunk, nem fog felrakódni.

Mivel több időt töltünk a lakásban, a január az olvasás, a továbbképzés hónapja is. Próbáld meg másokkal is elolvastatni könyvélményeidet! Hasznod lesz belőle.

Szokjunk vissza a moziba járáshoz. Menjünk el két-három alkalommal a hónap folyamán, de ne a véletlenre bízva, hogy milyen filmet nézzünk meg. Nem baj, ha a mozi egy kicsit messze van. Véleményem szerint a tévé előtt töltött hosszú idő az oka hogy pl. Amerikában túlsúlyos a népesség. Már nálunk is észlelhető ez a tendencia. Érdekes módon leginkább a 25-40 év közötti férfilakosságra vonatkozik ez a megfigyelés.

A január színe a fehér és a kék összes árnyalatai. Használd fel, díszítsd a környezeted! Virágaink nincsenek, de van magyal-ág, örökzöldek, bogyók, termések, diók, egyéb csonthájasok. Isteni finom ilyenkor egy csülkös bableves. Ha csülök nincs, megteszi egy darab szalonnabőr is. Hagyma kell hozzá, egy kis tárkony, só, ha megfőtt, kevés vékony rántás. Egyetek hozzá vékonyra vágott lila hagymát. Hatóanyagai segítenek átvészelni a meghűléses időszakot.

Egészséget az új évre mindenkinek, ha valamit elmulasztottál volna, gyorsan kezdj hozzá, még nem késő!