24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Bableves és csülök Évszázados tradíciók – Dr. Oetker

Évszázados tradíciók – Dr. Oetker

0
Évszázados tradíciók – Dr. Oetker

Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban még 2016. február 28-ig látogatható az Évszázados tradíciók – Dr. Oetker múltja és jelene címmel nyílt kiállítás.

01

Bizonyára sokan hallották már a Dr. Oetker nevét. Számtalanszor találkozhatunk a jellegzetes márkajellel a termékek csomagolásán, receptek között. Mégis kevesen tudják, hogy a Dr. Oetker név mögött egy százhúsz éves hagyománnyal rendelkező családi vállalkozás húzódik, melynek gyökerei a németországi Bielefeld városába nyúlnak vissza. A vállalat voltaképpen az első márkás termékeket forgalmazó cégek egyike. Manapság nagyon sok árucikkel találkozunk, de mi teszi éppen a Dr. Oetkert olyan különlegessé?

1910-Dr.-August-Oetker1
Dr. August Oetker (1910-ben)

1891-ben Dr. August Oetker gyógyszerész egy kis patikát vásárolt Bielefeldben. Pék édesapja révén már apró gyerekkorában lebilincselte őt a torták és sütemények világa. Korán megtapasztalta: a sok ínycsiklandozó finomság elkészítése tömérdek kísérletezést és komoly szakértelmet igényelt. Az apró gyógyszertár hátsó szobáiban ezért kitartóan kereste a megoldást, amely a tapasztalattal nem rendelkező háziasszonyok számára is gyerekjátékká teheti a sütést. Felesége segítségével hosszan kísérletezett, míg meg nem született a zseniális ötlet: 1 font liszthez az általa előállított sütőszer pontosan kiszámolt mennyiségét adta. Az új készítménnyel, melyet ma mindenki csak Dr. Oetker Sütőporként ismer, a tészta kifogástalanul megemelkedett.

sutőpor

A Dr. Oetker évszázados múltja az új iránti állandó törekvés története is. A forradalmi sütőport megannyi sikeres újítás követte, a Dr. Oetker termékek pedig nagyon hamar renomét szereztek Németországon túl is. Az elsők között Magyarországon – még az Osztrák-Magyar Monarchia határain belül – több, mint száz esztendővel ezelőtt jelentek meg a klasszikus portékák. Most egy kiállítás keretein belül időutazásra invitálják a látogatókat.

Megtekinthető:

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – Kultea

1036 Budapest, Korona tér 1.

Web: www.mkvm.hu

Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum