24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Bableves és csülök Warhanek úr és Budapest

Warhanek úr és Budapest

0
Warhanek úr és Budapest
Fotó: https://de.wikipedia.org/wiki/C._Warhanek

Legalább négy városban avatták díszpolgárrá, kitüntetéseket kapott, bejárta a fél világot az Osztrák-Magyar Monarchia idején kereskedőként és gyártulajdonosként. Megszervezte az Adriai- tengeren a szardínia halászatot, nyírfaerdőket vásárolt, hordókat gyártatott, édesített és savanyított Carl Warhanek vagy ahogyan a magyar üvegeken is szerepel Warhanek C., a Halkonzerv-, Halfüstölő-, Ecet- és Mustárgyárak tulajdonosa.

Fotó: https://de.wikipedia.org/wiki/C._Warhanek
Carl Warhanek (Fotó: https://de.wikipedia.org/wiki/C._Warhanek)

Titokzatos az élete annak az üvegnek, ami 1938-ban volt 80 éves. Ám az is elképzelhető, hogy az a gyár, ahol a benne lévő terméket bele töltötték, az volt ennyi idős? Rajta egy ismeretlen név és bennünk a kérdőjel, hogy mit vásárolhattak ebben nagyanyáink?

A vállalkozó Carl Warhaneknek, Budapesten a XIII. kerületi Frangepán utca 8-10-ben állt hajdan a gyára. 1929 január 30-án született Polnán. Eredeti cseh neve Karel Varhánek volt.

Édesapja szappanfőzőként tevékenykedett, fiát tanoncnak küldte Bécsbe. Az inas tehetségét felismerték, képezték, majd az iskolák befejeztével utazó üzletkötőként bejárta a fél világot. Marseille-ben megtanulta hogyan kell olajos szardíniát konzerválni, 1885-ben Triest mellett önálló üzletet nyitott. Később Bécsben, Budapesten, Bajorországban, és Galíciában is üzemeltetett halfeldolgozó gyárakat. Ez utóbbi helyen nagy nyírfaerdőket vásárolt, aminek fáiból hordókat gyártottak az Oroszországban fogott halak számára.

Többek között angolnát füstölését és marinírozását végezték, savanyú-édes pácokban, mely eljárás annak idején Ausztriában újdonságnak számított. Üzleti központja Bécsben volt.

Sikeresen állította ki készítményeit a világ minden részén, kitüntetéseket kapott, lovagrendbe választották, udvari beszállító volt, sőt díszpolgárrá avatták több városban.

Bécsben 1900 február 2-án hunyt el, leszármazottak nélkül. Egész vagyonát unokaöccse, Hugo Anbelang örökölte.

Az osztrák televízió 2000-ben rövid műsort közvetített az életéről.

Fotó: IB
Fotó: IB

„A fotón látható Warhanek üveg egy halas, ruszlis üveg volt -tudtuk meg Török Róberttől, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettes – muzeológusától. Nagy szériában készült és nem az üveg 80 éves, hanem a gyár jubileumára készített különleges kiszerelés. Múzeumunk gyűjteményeiben emellett őrzünk még többféle méretű és korú „Warhanek üvegeket” is. Ez a tároló nem számít ritkaságnak, nyilván nagy szériában gyártottak belőle.

Az itthon is kapható termékeket nem csak a szombathelyi Nógrádi Ernő Kereskedelmi Ügynöksége forgalmazta, hanem szinte az összes vegyes kereskedésben, fűszer-, csemege üzletben lehetett kapni. „

üveg-1

Az árjegyzék közepén látható, a gyár védjegye.

üveg-2

Budapesten a visszaváltható üvegeket és tároló edényeiket az itt olvasható díjszabással vásárolták vissza.

Forrás: https://de.wikipedia.org/wiki/Carl_Warhanek

Fordítás: Isa Schneider

Fotók: IB; Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum; https://de.wikipedia.org/wiki/C._Warhanek