31.6 C
Budapest
csütörtök, július 18, 2024
Home Pályaudvar Színház ajánló Egy faun alkonya – Szkéké

Egy faun alkonya – Szkéké

0
Egy faun alkonya – Szkéké

1912 telén Budapest művészvilága lázban égett, ugyanis a fővárosban a világhíres Cári Orosz Balettegyüttes tartott előadásokat, benne Vaclav Fomics Nyizsinszkij táncossal.

Az Egy faun délutánja című előadás és annak nyílt erotikája mind a párizsi, mind a magyar közönséget megbotránkoztatta. Napjainkban Grecsó Zoltán táncművész, koreográfus, a Willany Leó Improvizációs Táncszínház vezetője egy új és szokatlan fogalmazásmóddal kívánja a hírhedt előadást színpadra vinni idén is a Szkéné Színházban január 15-én. Zenei, költői és mitikus világ, valós-és fiktív síkok keverednek a darabban, a dramaturgiát a biográfiai elemek reflexiója, a skizofrénia felől formálódó valóságérzékelés alakítja.

Grecso_pv_51
Fotó: Mészáros Csaba

A zenekari költeményt Mallarmé verse ihlette, Grecsó Zoltán pedig a zenekari költeményre készült balettelőadás mögött húzódó életrajzi és narratív párhuzamot elemzi. A zenei narratíva szerint az ifjú Faun, amint felfedezi önmagát és szexualitását, a vágyak és a zsongító álom kábulatában a természet mindenségének birtokosaként éli meg önmagát. Nyizsinszkijnek, a “táncosok királyának” személyiségére azonban kezdetektől rányomta a bélyegét, hogy sikereit kivételes tehetségén túl szeretője és egyben munkaadója, Szergej Gyagilev szerepének tulajdonította. A koreográfia a megbomló elme csapongásait, az identitásvesztés folyamatát a Faun-történetre rímelteti: összemosva a delíriumos álom és a szétfutó gondolatfolyam állapotát, s egyúttal az egyszerre isteni és emberi öndefiniálás élményét.

Koreográfus:

Grecsó Zoltán
Grecsó Zoltán

Előadók:

  • Valencia James
  • Rusu Andor

Alkotók:

  • Bertók Andrea
  • Gothár Márton
  • Halasi Dániel
  • Zelenka Nóra
  • Zsalakovics Anikó

Életrajzi adalék a darabhoz:

1913-ban Nyizsinszkij feleségül vette Márkus Emília színművésznő lányát, Pulszky Romolát, akivel 1918-1945-ig Budapesten a hűvösvölgyi Márkus-villában éltek.

„Nyizsinszkij megháborodott. Pulszky Romola mindent megtett a férje érdekében, Svájcban, egy St. Moritz-i intézetben ápoltatta, fellépéseket igyekezett szervezni neki, könyveket írt róla, beutazta a világot előadásokat tartani a táncos művészetéről. Egyik lányuk, Nyizsinszkij-Márkus Tamara, és unokájuk Kinga Nijinsky Gaspers is színész lett.”

Ajánló:

Szkéné Színház:

1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3., K épület, II.emelet

Jegy/info: https://www.szkene.hu/hu/jegyek/online.html

Fotók: Szkéné, Grecsó Zoltán