17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Bableves és csülök Kreatív torták

Kreatív torták

0
Kreatív torták

Van egy képzeletbeli kiállítás, a világ legeldugottabb helyén, ahol az emberek nappal hunyorogva járnak, ám amikor betévednek az Art of Cake -be nem csak a szemük kerekedik naggyá, hanem az egyszerűség, a kreativitás, a színek- és formák játéka kinyitja a szívüket is. Tortaszeleteket majszolnak, mindenki a magához illőt választja és arról beszélgetnek, hogy az élet szép.

Ez a művészi kreativitás és szakmai tudás jellemzi Liptai Zoltán mesterszakács munkáit is, amelyek most könyvbe fűzve, Ruff István fotóival egységet alkotva került könyves boltokba, Kreatív torták címmel. A torták alkotóját kérdeztük…

Torták

– A kiadvány borítóján igen humoros ez a Pavlova-torta. Szárnyakat kap az ember, hogy ilyen édességet bárki elő tud varázsolni. „Mindent megtudunk a tortakészítésről, amire csak szükségünk lesz ahhoz, hogy igazi költemények kerüljenek ki a kezeink alól?”

– Persze, pár óra alatt bárki elkészítheti a könyvben lévő ötven torta valamelyikét. Nem bemutatótorták vagy torta makettek ezek, „le vannak sütve”, ki vannak próbálva. Miután elkészítettem őket, némelyik receptjén imitt-amott még változtattam is. Minden esetben fázisfotók segítik az alkotást.

Az első torták állítólag Nagy Sándor nevéhez fűződnek, aki a macedón hadsereg katonáit özvegyekkel és leányokkal házasította. Erre az alkalomra, a kerek kenyerük összetételét „felturbózta” és a tetejét mézbe mártott rózsaszirmokkal, és zúzott mandulából kirakott mágikus jelekkel is díszítette. A Kreatív Torták -ban is vannak történelmi korokat idéző édességek? Mi alapján lettek összerendezve a receptek?

– Az első néhány oldalon a sütéshez, díszítéshez használt eszközöket mutatjuk be, (amik bárhol, bármikor beszerezhetőek, és nem drágák), majd megismerhetjük a fondant színezés menetét, aztán jönnek az alaptészták elkészítése, a lapkrémek, a töltelékek. Nagyobb fejezetet kaptak a vajas krémmel bevont torták, a marcipánnal-, cukormázzal, csokoládéval-, és fondant-al bevont torták, majd végül, de nem utolsó sorban helyet kapnak a klasszikus finomságok is. A Dobostorta, az Eszterházy, a Sacher, az Orosz krémtorta, a Flódni, a Feketeerdő, a Lúdláb, a Rigó Jancsi… Bízunk benne, hogy így a témát a legszélesebb körben átöleltük.

– Az „emeletes sütik” leginkább az élet igenléséről szólnak és minden esetben boldog családi, ünnepi eseményekhez köthetőek?

– Ha a Rigó Jancsira és a hozzá kapcsolódó valósnak vélt történetre gondolok, akkor nem tudnám egyértelműen eldönteni. Hiszen ezen a néven egy magyar cigányprímás meghódította a világot, elszerette a belga herceg feleségét, és végül magyar földbe temették el. A világ egyik legnagyszerűbb romantikus története, amiből filmet készítettek, sőt egy amerikai rock zenekar is felvette a nevét. Eközben sokan azt gondolják, hogy Rigó Jancsi egy bohókás cukrász lehetett, soha sem élt és életének minden állomása kitaláció. A történet többféleképpen értelmezhető, üzenetet hordoz, mint ahogyan a torták is számos alkalomra, eseményre elkészíthetőek. Egy jól kivitelezett és kiváló alapanyagból készült torta mindig örömet jelent…annak aki készíti, és azoknak is akik fogyasztják.

Mindenkinek szívből ajánljuk, hogy vágjon bele, valósítsa meg saját elképzeléseit!

Kiadó: www.szalaykonyvek.hu

Fotók: Ruff István