22.7 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Kultúrtorna Hozd magad formába – személyi edzővel

Hozd magad formába – személyi edzővel

0
Hozd magad formába – személyi edzővel

Év végén vannak, akik nagy fogadalmakat tesznek, aztán januárban megpróbálják betartani azokat. Csoda pirulákat szednek, új fogyókúrás módszereket próbálnak ki, és abban bíznak, hogy a 10-15 évvel ezelőtti nadrágjukba végre sikerül majd belepréselni magukat.

ózi-3
Amikor versenyformában van

Ózi Attila, személyi edzőt, többszörös magyar bajnok testépítőt kérdeztük arról, hogy ki milyen eséllyel indul és mi az első lépés ahhoz, hogy valaki ebben az évben tényleg a legjobb testi-lelki kondícióba kerüljön.

– Karácsony és szilveszter után sokkal többen kezdenek fogyókúrázásba, mint mondjuk az év többi napján?

– Igen, ez így van, ám ez két dologból tevődik össze. Általában az emberek többsége év végére összegzi mindazt, amit átélt. Értékeli az egész éves munkáját, emberi kapcsolatait és a megjelenését is. A január, az év eleje kiváló indok arra, hogy új életet kezdjünk és egy új és szép testet vagy teljesítményt valósítsunk meg. A saját tapasztalatom viszont az, hogy ezeknek a fogadalmaknak csak kevés százaléka valósul meg, hiszen olyan emberekről beszélünk (persze mindezt nagy általánosságban mondom), akiknek az élete nem kimondottan a fitneszből áll. Illetve a fogadalom előtt sem ez jellemezte az életmódjukat. Így az az állítás, hogy csak karácsony után és újévkor kezdenek az emberek új életet, illetve fognak bele a sportolásba nem teljesen fedi a valóságot, hiszen ugyanígy van ez a nyári szezon előtt is. Ott szintén a legjobb formájukban akarnak megmutatkozni az emberek. A meleg idő miatt kevesebb ruhával tudják eltakarni magukat és így nehéz elfedni a valóságot.

– Inkább mutatós izmokat, külsőségeket akarunk, mint sem testi-lelki egészséget?

– A fogadalmak és a valóság között sajnos hatalmas különbségek vannak. A testi illetve lelki egyensúly kevésbé fontos az embereknek. Ebben a világban inkább a külsőségek a fontosak, akár még az egészség rovására is. Az emberek imádják a klassz cuccokat, a jó kocsikat, a luxus holmikat és mindezt lehetőleg úgy akarják, hogy ehhez egy tökéletesen szexi testük is legyen. 2016-ban az a tapasztalatom, hogy úgy a nőknél, mint a férfiaknál vagyis a fiúknál a „rendkívül vékony” a divat. Tehát a válaszom arra, hogy az emberek nagy többsége milyen szeretne lenni az, hogy vékony. A groteszk illetve túl izmos testalkat már a múlté, már nem divat, tehát már én sem számítok divatosnak, de ettől függetlenül azért megnéznek az emberek és kapok sok elismerő pillantást.

– Korábban példaképednek tekinted Sylvester Stallone-t és Kevin Levrone-t, mi mindent tanultál tőlük? Arról is beszéltél valamikor, hogy a versenyeidhez külföldről szerzed be a szakirodalmat? Ma mi a helyzet? Azóta már Te is példaképnek számítasz, követendő utat mutatsz, a hozzád fordulóknak?

– Igen, valóban ez a két ember különösen fontos a számomra, mindkettőjüktől kaptam valami olyan motivációt kis srác koromban, ami azóta is segít átvészelni a nehéz napokat. Sylvester Stallone filmjeit azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. Ezeken a filmeken nőttem fel, ő nekem az ” igazi férfi”, legalábbis ezt a képet hittem el róla és hiszem el ma is. Életkora ellenére még mindig kiváló fizikummal rendelkezik és még mindig motiválóan tud hatni a környezetére. Ezt becsülöm és példaértékűnek tartom. Kevin Levrone számomra pedig az az etalon testalkat, amivel a legjobban tudok azonosulni. 17 éves korom óta tetszik a testfelépítése, véleményem szerint az egyik legjobb és csak remélhetem, hogy valaha a közelébe kerülök ennek a fizikumnak. 2015-ben az a megtiszteltetés ért, hogy személyesen is találkozhattam vele, válthattam vele pár szót és persze be is gyűjtöttem tőle mindenféle relikviát. 1993 óta edzek, ugyan eleinte csak külföldi újságokból ollóztam össze az akkori tudásomat, de ma már az internet, a tapasztalat és azok az iskolák, amiket elvégeztem segítik azt, hogy jó szakemberré válhassak. Mivel személyi edzőként dolgozom és aktívan versenyzem, az életmódommal, a külső megjelenésemmel és a tetteimmel segíteni és motiválni szeretném azokat az embereket, akik hozzám fordulnak vagy csak látnak kívülről.

ózi-5-kevinjo
Egyik példaképével, Kevin Levrone-al

– Mit gondolsz tisztában vagyunk azzal, hogy mit jelent pontosan a személyi edző, mint kifejezés? Amikor bemegy valaki egy edzőterembe, meglátja az ott lévő eszközöket, akkor mer segítséget kérni?

– Magyarországon az edzőtermi kultúra annak ellenére, hogy gombamód nőnek ki a semmiből a modernebbnél modernebb edzőtermek, sajnos még gyermekcipőben jár. A személyi edző fogalma az emberek fejében némileg másképp jelenik meg, mint ahogyan az a valóságban van, vagy lennie kellene. Még mindig azt gondolják, hogy a személyi edző az egy bodybuilder, aki egész nap agyatlanul súlyokat emelget és odaszól, hogy milyen gyakorlatból mennyit csináljunk. Sajnos az sem segít a személyi edzés hivatás pontos bemutatásában, hogy rengeteg alulképzett  fiatal önmagát sztároló személyi edző imitátor tevékenykedik sok teremben. Ez sajnos hamis képet ad az embereknek arról, hogy mi is a valódi személy edzés. A magam részéről azt gondolom, hogy a valódi személyi edző egyszerre csak egy, maximum két emberrel foglalkozik egy időben, ezért is nevezik személyi edzőnek. Valamint ez a szakember mind a külső megjelenésével, mind a szakmai hozzáállásával és életmódjával motiválja az embert és segíti őt céljai megvalósításába, legyen az bármilyen nemű testi változás persze ésszerű kereteken belül illetve egyénre szabottan. A fogarasi SXL Fitness & GYM by Getfitben, amit szinte a sajátomnak is tekinthetek, minden eszköz megvan ehhez, méghozzá a legmagasabb szinten. Minden személyi- és eszközigényt kielégítő edzőterem.

– Müller Péter író nyilván nem akar bodybuilder versenyeken indulni, mégis remek formában van. Ha most szeretne valaki jobb kondiba kerülni, mi legyen az első lépés?

– Müller Péterrel egy másik edzőteremben barátkoztam össze, ahol dolgoztam. Ott elmesélte, hogy valamikor ökölvívó volt, és a sport azóta is része az életének. Az, hogy ki hogyan kezdjen hozzá az edzéshez nagyon sok mindentől függ. Függ attól, hogy milyen fizikai állapotban van, milyen az egészségi állapota és az sem elhanyagolható, hogy fejben mennyire akarja a változást. Ez is, mint minden sikeres vállalkozás az ember hitétől is függ. A legnagyobb kulcsszó a HIT! Másképpen hogyan is érhetnénk el bármit, ha már eleve nem hiszünk benne?

ózi-1
A nagy találkozás Müller Péter íróval

– Az eredményeidet tekintve ugyanezt az utat járnád be, ha most kezdenéd? Mit tanácsolsz azoknak, akik versenyekre szeretnének járni, hivatásszerűen űzni ezt a sportot?

– Az eredményeimet tekintve illetve, azt amit eddig a sportomban elértem annak az útnak köszönhetem, amit eddig bejártam. Annak, aki hivatásszerűen szeretné űzni ezt a sportot, annak azt javaslom, hogy szerezzen minél szélesebb körű tapasztalatot és fektessen bele annyi időt, amennyit csak tud. A magam részéről én nem gondolkoztam azon, hogy milyen a sorsom, hogy mit szeretnék vagy mit nem, egyszerűen csak tettem a dolgom, sodortak az események és ez lett belőlem. Azt gondolom, hogy egy picit születni kell erre, de szerintem mindenki, aki sikeres valamiben már valahol gyerekkora óta tudja vagy legalábbis érzi, hogy mit fog csinálni ha nem is tudatosan de a tudatalattijában mindenkinek benne van az a kompetencia, ami lehetővé teszi, hogy elérje azt amit kitalál magának. Abban hiszek, hogy az élet arra terel, amerre mennünk kell. Amikor azt gondoljuk, hogy kitaláltunk valamit az valójában már belénk volt kódolva.

– Minden férfiből és nőből lehet „Nagy Ő”? Mindenkit formába lehet hozni, ki lehet hozni mindenkiből a maximumot vagy vannak genetikai korlátok?

– Minden ember egyedi genetikával van megáldva. A saját genetikáján belül mindenki el tudja érni a maximumot és egy picit át is tudja lépni saját határait. Mindenki különböző és mindenki a saját kategóriájában lehet tökéletes. A baj manapság azzal van, hogy mindenki ugyanarra a divat sztereotípiára akar hasonlítani. A probléma itt kezdődik. Ugyanis ahogyan szoktam mondani a vízilóból nem lesz zebra és a zebrából nem lesz zsiráf. Ez viccesen hangzik, de ha értelmezzük ezt a mondatot, akkor rájövünk arra, hogy ezt az emberekre is ki lehet vetíteni. A kulcs ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben azon felül, hogy teszünk magunkért és van egy célunk az, hogy elfogadjuk magunkat. Azt tanácsolom, hogy mindenki fordítson magára elég időt, keressen egy olyan példaképet, akivel tud azonosulni, aki reális célt mutat és azután nincs más dolga mint elérni azt a célt amit szeretne.

ózi-2
Mindenki kihozhatja magából a maximumot

– Te már mindent elértél az életben, amit szerettél volna?

– Szeretnék jó edző lenni! Olyan edző, akinek a pályafutása alatt rengeteg ember eléri a célját és egy kicsit többet. Mindenképpen ezen a területen szeretnék tovább fejlődni és minden területét bejárni a fitnesz iparnak. Tervezek még versenyt, szeretnék Európa bajnok testépítő lenni. Szeretem a munkám, szeretem a párom, akivel azonos a hobbink, az életünk. Mint minden ember majd családot is szeretnék, ami egy ember életében a legfontosabb, hiszen az az alapja mindennek.

Fotók: Ózi Attila

További info:

Honlap: www.oziattila.eoldal.hu

Mail: oziattila@gmail.com