14.2 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Pályaudvar Koncert ajánló Laár András 60 – Küllőrojt is lesz

Laár András 60 – Küllőrojt is lesz

0
Laár András 60 – Küllőrojt is lesz

Abszurd sámánisztikus esten összegzi eddigi pályafutását és 60 évét Laár András 2015. november 6-án a Papp László Budapest Sportarénában. A zenész, humorista, buddhista pap elmondta, hogy miért hozta össze az életműshow-t.

Laár-1

„Tíz évvel ezelőtt, 50 évesen még nem álltam készen egy ilyen összegzésre. Eddig mindig magyarázkodnom kellett, hogy inkább Besenyő Pista bácsi vagyok, vagy a KFT frontembere, vagy buddhista. Most meg fogom mutatni, hogy ezek között nincs különbség. Az utóbbi években szólóestjeim során kísérleteztem ki: egy műsort úgy is végig lehet vinni, hogy ez a három dolog ne üsse egymást, hanem segítse” – hangsúlyozta Laár Andás.

Fellépések – gyermekek – összegzés

A Dumaszínházban előadott Besenyő Só-ba már behozott zenei elemeket, valamint a filozófus figuráját, aki a vicces dolgok után összegzett. Hozzátette: olyan ezoterikus előadásokat is tartott, amelyekbe Besenyő Pista bácsi abszurditását tudta becsempészni.

A hatvanadik év (amelyet augusztusban töltött be) szellemileg, lelkileg és fizikailag egyaránt új helyzetet teremtett számára, ugyanis idén megszületett az unokája, és mivel legkisebb gyermeke csak 4 éves, egyszerre „nagy- és kispapa”, amit be kellett építenie a tudatába. „Úgy éreztem, itt kell plafont húzni, és a továbblépéshez kell az összegzés”.

Életműshow – szertartás lesz

Az abszurd humor, a rockzene és a spiritualitás összekapcsoló eleme a Sportarénában egy misztikus, gyógyító buddhista szertartás lesz. „Az egész műsor értelme az, hogy mindenkinek legyen jó. Eközben persze lerántom a leplet Besenyő Pista bácsiról és más vonatkozásban is fellebben a fátyol, illetve újabb titkokkal szembesül a néző”.

„Ami a zenei részeket illeti, komponáltam egy nyitányt az estre, amelyet a Virtuózok szimfonikusai és a Tündértantra zenekar fognak előadni. Újra összeáll a hetvenes évek második felében Bornai Tiborral együtt működött zenekarom, a Küllőrojt, ketten előadunk két dalt abból az időből. Lesz KFT is, de csak a koncert végén három-négy dal, viszont a zenekar számait, az én szerzeményeimet áthangszerelve fogom eljátszani különböző társakkal. A Bábu vagy-ot például a Fool Moon vokálcsapattal, az Afrikát Ökrös Csaba hegedűművésszel” – sorolta Laár András.

Végig a színpadon lesz a Tündértantra, amely Laár András meghatározása szerint világi szertartászenét játszik. Mint mondta, ezzel az együttessel azt akarja megmutatni, miként lehet a zene mágikus erejét megtalálni.

Laár-2

Az abszurd humorra épülő L’art pour l’art Társulat jelenetei és figurái, köztük Besenyő Pista bácsi, Tompika, A költő vagy Edebede bácsi szintén csavarosan lesznek jelen, hiszen csaknem két évtized után Laár András tavaly kibékült Galla Miklóssal, a csapat másik alapítójával. „Kaptam tőle egy emailt, amiben ezt kezdeményezte, és később bocsánatot is kért azért, ami 1996-ban, az ő távozásakor történt. Az okokat nem akarom részletezni, de Miki akkor egy nagyon nehéz élethelyzetben volt”.

Mint elmondta, a L’art pour l’art tagjai ezúttal nem lesznek ott az Aréna színpadán, a Galla Miklóssal egykor közösen írt jelenek közül viszont előadják például az Imre és Amália címűt.

A műsor csaknem háromórás lesz.

Szöveg: MTI

Fotó:MTI-Kallos Bea