17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Allegro Ági és a Zene Góbé – az élvezhető népzene

Góbé – az élvezhető népzene

0
Góbé – az élvezhető népzene

A zenekar nevének jelentése is azt mutatja: amolyan góbésan, azaz furfangosan ötvözik a különböző stílusokat a Kárpát-medence más-más szögletéből érkező fiatal muzsikusok.

A magyarszováti, a szászcsávási, a csíki, a moldvai és a dunántúli népdalok, balladák és dallamok, az erdélyi vagy vajdasági tradíciók magától értetődő természetességgel kapaszkodnak össze a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel, kialakítva a Góbéra jellemző egyéni zenei stílust.

A népzene szerepe, formája az elmúlt évtizedekben átalakult. Napjainkban már klubokban, táncházakban, hangversenytermek porondján él tovább, ahol időről-időre új együttesek mutatkoznak be a közönségnek. A műfaj színes és izgalmas. Egyes előadók ragaszkodnak az eredeti megszólaltatáshoz, míg mások – legyenek azok nép-, komoly- vagy könnyűzenészek – beleviszik zenéjükbe saját gondolataikat, stílusukat.

Ennek a közegnek egyik fiatal és tehetséges szereplője a 2007-ben alakult Góbé zenekar. A tagok jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói.

Szándékuk, hogy népszerűsítsék, mindenki számára közelebb hozzák a népzenét, merőben új és élvezhető formában. Az effajta zenei élményre kíváncsi közönség igényét nagyon jól fejezte ki a zenekar egyik tagja, Kiss B. Ádám: „Legszívesebben ilyen zenét hallgattunk volna. Mivel nem találtunk ilyet, ezért megcsináltuk mi.”

Hallgass bele te is:

Továbbai infó a zenekar weboldalán.