21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Egyéb Rátóti marad a Csiky igazgatója

Rátóti marad a Csiky igazgatója

0
Rátóti marad a Csiky igazgatója
Alapfotó: Vígh István Ádám

 

Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója további öt évre szóló megbízást kapott a társulat vezetésére a közgyűlés ülésén, így 2015-től a második igazgatói ciklusát kezdheti a teátrum élén.

Szita Károly polgármester a közgyűlés döntése előtti felszólalásában köszönetet mondott Rátóti Zoltánnak az elmúlt négy év munkájáért, majd a szakmai bizottság véleményének ismertetésével, azzal egyezően azt ajánlotta a közgyűlésnek, hogy támogassák a jelenlegi színházigazgatót a megkezdett munka folytatásában.

 

Alapfotó: Vígh István Ádám
Alapfotó: Vígh István Ádám

Egyhangú támogatás

Rátóti Zoltán szóbeli kiegészítésében kiemelte: az elmúlt négy év során „misszióvá vált” számára a kaposvári színház. A megszerzett tapasztalat csak megerősítette abban, hogy ezt a munkát folytatni szeretné – mondta, hozzátéve: megválasztása esetén már „sokkal tapasztaltabban és sokkal érettebben” tud tenni Kaposvár kulturális életéért, és ezen belül a Csiky Gergely Színházért.

Rátóti Zoltán egyedül pályázott az igazgató posztra. Kinevezését a nyolctagú szakmai bizottság és a közgyűlés is egyhangúlag támogatta.

Csató László az oktatási és kulturális bizottság elnökeként az elmúlt négy évről szóló beszámolót korrektnek, a jövőt vázoló terveket pedig „megalapozott víziónak” nevezte.

„Nincs semmi kétségünk, hogy az elkövetkezendő öt esztendőben igazgató úr meg tudja valósítani azokat a terveket, amelyeket maga és társulata elé kitűzött” – fogalmazott a bizottság elnöke.

Dér Tamás kiemelte, hogy „ilyen profi pályázattal” ritkán lehet találkozni. Kiváló ötletnek nevezte azt a pályázatban szereplő elképzelést, hogy Kaposváron építsenek egy magyarországi „Globe színházat”, és reményét fejezte ki, hogy meg is tudják valósítani.

Pintér Attila ugyancsak nagyon tartalmasnak nevezte a pályázatot, hiányolta azonban, hogy mindössze egy mondat szerepel benne a színház és a színészeket is képző Kaposvári Egyetem együttműködéséről. Rákérdezett a színház évek óta esedékes felújítására, amelyről csak oly módon esett szó a pályázatban, hogy amennyiben erre sor kerül, akkor a megfelelő játékteret a magyarországi „Globe színház” felépítésével biztosítaná Rátóti Zoltán.

A színház igazgatója válaszában úgy fogalmazott: „reményeik vannak” a színház felújítására, de jelenleg nincs konkrét ígéret, „jelen gazdasági helyzetben ez hazardírozás is lenne.” Voltak tárgyalások, és a helyszíni szemle is nyilvánvalóvá tette, hogy teljes felújításra van szükség – mondta, hozzátéve: „egy új felhatalmazás új erőt ad” számára is.

 

Építsenek Globe színházat!

A magyarországi „Globe színházról” szólva elmondta: megálmodója, Sárkány Sándor örömmel adja ötletét és tervét Kaposvárnak, különösen, hogy egy kőszínházhoz lenne kapcsolható a megvalósulás. Ezzel nyári színházi központtá válhat a város, és a felújítás idejére is lenne játéktere a társulatnak – mutatott rá az igazgató, aki szerint a Globe felépítése 300-350 millió forintba kerülne, a téliesítéséhez további százmillió forintra lenne szükség.

 

Mit lát majd a néző?

Rátóti Zoltán a pályázatában azt írta, hogy a következő évadok megtervezésénél továbbra is az utóbbi három év gyakorlatát szeretné követni, azaz minden évad tartalmazzon egy klasszikus darabot, egy operettet, egy vígjátékot, egy zenés színművet és egy kortárs magyar vagy külföldi színművet.

(A kaposvári társulat az elmúlt négy évadban húsz kortárs magyar, tizenegy kortárs külföldi szerző darabját, kilenc klasszikus, nyolc zenés, valamint hét gyermek- és ifjúsági darabot mutatott be csaknem ezer előadáson.)

A következő évadok műsorának alapjául – kigyűjtve az évfordulókat, tisztelegve a nagy művészek és történelmi személyek előtt – egy hat évre szóló naptár szolgál Rátóti Zoltán pályázatában, aki – immár kinevezett igazgatóként – azt tervezi, hogy a 2015/2016 évad első bemutatója 2015. október 15-én Huszka Jenő nagyoperettje, a Szép juhászné lesz, abból az alkalomból, hogy 60 évvel ezelőtt ezen a napon ünnepi díszelőadással ünnepelték meg a Csiky Gergely Színházban az állandó társulat létrehozását és a színház felújítását.

 

MTI-hír