23.2 C
Budapest
csütörtök, június 30, 2022

Hagymahéj mögötti álom

Author

Categories

Share

Feltöltök ide egy képet, szerintem teljesen más, mint az eddigiek!

Éppen egy papír-áru üzletben keresgéltem hártyapapírt. Az tűnt fel, hogy a kiszolgálónőnek óriásszemei vannak, és a hajában egy lila klemátisz ékeskedett. Egyetlen szót sem szólt hozzám, éppen csak a szemével kérdezett. Mondom: hártyapapír, kellene. Álmodozó tekintetét levette rólam, lassan felmászott egy létrára, leszedett egy tekercs hártyapapírt. Még lassabban lemászott a létráról, letette a hártyapapírt maga mellé az asztalra, a létrát visszaállította a helyére, mintha álomban járna. Felvette a papírtekercset, lassan odajött a pulthoz. Az árut elém helyezte az asztalra, olyan volt, mint aki nincs is ezen a helyen, hanem egy másik, szótlan papírvilágból nézne engem. A szemével kérdezett, hogy jó lesz-e ez a papír, amikor közöltem vele, hogy nagyszerű lesz. Elsuhant a kasszáig, beütötte. Közben én azt hittem: talán néma, és bizonyára álmodik, amíg engem is kiszolgál. Szinte láttam az álmait, kék pillangók rajával álmodott…. Nem tudom, honnan jutott eszembe a kék pillangó, mert egy darab sem volt ott a helyszínen, de én láttam őket.

Különös, furcsa pillanat volt, amikor a számlát a kezembe adta. Úgy nyújtotta át, mint egy ajándékot… Nem volt rajtam a szemüvegem, amikor vaksin megpróbáltam megnézni, hogy ez a rövid kis álom mibe került. Felnéztem a lányra, és kérdeztem, mennyi is ez? És akkor teljesen normálisan, számomra is követhető módon kinyitotta a száját, egy pillanatig várt, mielőtt -meglepetésemre- kimondta:

“Tizenhárom dollár, ötven. És nagyon szépen köszönöm a vásárlást! Viszontlátásra!”

Ebben a pillanatban eltüntek a kék pillangók. A lány savós-zöld, meredt tekintettel nézett rám, a hajában nem is klemátisz volt, hanem egy gyűrött lila madzag.

Én viszont nem vagyok hajlandó lemondani a vízióimról.

Még aznap, otthon, lefestettem. A kép címe: A papírárus lány álmodik.

A papírárus lány álmodik
A papírárus lány álmodik

U.i.: Mi az a hártyapapír?(szerk.)( a Pallas Nagylexikon szerint)

Tisztán pamutrongyokból előállított enyvezetlen papirosból készül, olyképpen, hogy a papirost tömény kénsavfürdőn áthúzzák, azonnal leöblögetik és ammoniák fürdőbe-helyezik.

Más néven: másolópapír, hagymahéj, vékony fényes papiros. (onionskin)

Author

Share