14.2 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Egyéb Új Mozart-kézirat a Kutatók Éjszakáján

Új Mozart-kézirat a Kutatók Éjszakáján

0
Új Mozart-kézirat a Kutatók Éjszakáján
MTI Fotó: Czimbal Gyula

Nemzetközi szenzációnak számít, hogy az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel a Zeneműtár vezetője.

A záró „török induló”-ról ismert A-dúr szonáta (K. 331) autográfját a külföldi szakmai bemutató előtt elsőként a hazai nagyközönség ismerheti meg a kutatómunkát népszerűsítő eseményen. 2014. szeptember 26-án, az OSZK-ban, a Kutatók Éjszakáján.

Új Mozart-kézirat a Kutatók Éjszakáján | MTI Fotó: Czimbal Gyula
Új Mozart-kézirat a Kutatók Éjszakáján | MTI Fotó: Czimbal Gyula

A művet a kézirat felfedezője: dr. Mikusi Balázs, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója: dr. Ulrich Leisinger és Kocsis Zoltán zongoraművész mutatja be, aki egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja. A látogatók a program időtartama alatt meg is tekinthetik az eredeti kéziratot.

Az A-dúr zongoraszonáta (K. 331) Wolfgang Amadeus Mozart legismertebb művei közé tartozik: a szonátát záró „török indulót” még azok is kívülről fújják, akiket amúgy kevéssé érdekel a klasszikus zene. A mű előadása ugyanakkor számos problémát vet fel, a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert (ezt Salzburgban őrzik), a nyomtatott kiadások pedig sok tekintetben pontatlanok.

Számos vitatott kérdésre kapunk választ az alapján a négyoldalas Mozart-kézirat alapján, amelyet a könyvtár Zeneműtárának vezetője fedezett fel nemrégiben a gyűjtemény azonosítatlan töredékei között. Az eddig teljesen ismeretlen Mozart-kézirat felbukkanása nemzetközi szenzációnak számít, s az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton is módosításra szorulnak: nem csupán számos előadási jelet, de téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítanunk.

E népszerű Mozart-mű egyfajta „megismételt ősbemutatójára” kerül tehát sor, amelynek során a kompozíciót megtisztítjuk az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett szövegromlástól, hogy ismét abban az eredeti formában szólalhasson meg, ahogyan azt Mozart papírra vetette.

A program ideje:

2014. szeptember 26.

A program helyszíne:

Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota „F” épület, 6. szint, Díszterem. A programra a belépés ingyenes.

18.00 Köszöntő –

18.10 Bevezető: Mozart és Magyarország –

18.20 Az A-dúr szonáta salzburgi kéziratlapjának bemutatása –

18.45 A Mozart-kézirat újonnan felfedezett lapjainak bemutatása –

19.05 A kézirat zenei ismertetése –

19.25 Mozart: A-dúr szonáta, K. 331. –

Dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója

Dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője

Dr. Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója

Dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője

Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója

Egy korabeli fortepiano kópiáján előadja: Kocsis Zoltán