17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Hernyónevelő és bábszekrény – Újra nyitva a Lepkekert!

Hernyónevelő és bábszekrény – Újra nyitva a Lepkekert!

0
Hernyónevelő és bábszekrény – Újra nyitva a  Lepkekert!
A kép illusztráció

Huszonhárom trópusi lepkefaj, félezer egyedével ismerkedhet a közönség 2015. június 5-től a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertjében.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Budapesten a Pálmaház mögött, az Állatkert Dózsa György úti sarkában, a 260 négyzetméter alapterületű Lepkekertben 23 lepkefaj ötszáznál is több egyedét láthatja a közönség. A bemutatott fajok mindegyike Közép-Amerikában őshonos.

A Lepkekert lényegében egy fényáteresztő oldalfalú építményben kialakított mediterrán liget, amelynek 1200 köbméternyi légterében kedvük szerint repkedhetnek a lepkék. A kertben kialakított sétányon haladva a közönség szabadon sétálhat a lepkék között. Természetesen a lepkekerti látogatás során a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve érvényesül, hiszen a törékeny állatokat megfogni, megérinteni nem szabad. Erre a nyitva tartás teljes ideje alatt állatkerti munkatársak felügyelnek.

A kifejlett lepkék (imágók) bemutatása mellett a közönség báb, illetve lárva (hernyó) állapotban lévő egyedeket is láthat. A hernyók külön hernyónevelőben kerülnek bemutatásra jellemző tápnövényeikkel együtt, a bábok számára pedig üvegfalú bábszekrényt alakítottak ki. A bábszekrényben függő bábokon is jól látszik az egyes fajok közötti különbség, mi több, egy kis szerencsével a közönség azt is megfigyelheti, amint egyik vagy másik bábból éppen kikel a már kifejlett lepke. A gondozók időről időre kinyitják a bábszekrény üvegajtaját, hogy a bábból frissen kikelt állatok kirepülhessenek, és csatlakozhassanak a Lepkekert légterében élő többi állathoz.

A nyár folyamán újabb lepkefajok bemutatását is tervezik, így a szezon végéig várhatóan ötvennél is több faj bemutatására kerül sor. Nyár derekán az újvilági fajok mellett lesznek délkelet-ázsiai lepkék is.

A Lepkekert a benne látható növények miatt is érdemes a közönség figyelmére. Az egész évben itt zöldellő mediterrán növényfajok mellett – amelyek némelyike rendszeresen gyümölcsöt is hoz – jelenleg több pompás orchideát és néhány ugyancsak látványos broméliát is meg lehet tekinteni.

A Lepkekert szezonális látványosság, amely – az időjárástól függően – nyár elejétől kora őszig szokott működni a Fővárosi Állat- és Növénykertben. 2000 óta minden nyáron látogatható volt, bár pontos helye az Állatkert területén belül kétszer is változott az elmúlt másfél évtizedben. Jelenlegi helyén 2014 óta fogadja a látogatókat.