14.7 C
Budapest
szerda, június 12, 2024
Home Egyéb Irodalmi Kávéház – Pécs

Irodalmi Kávéház – Pécs

0
Irodalmi Kávéház – Pécs

Az Apáczai ÁMK Közösségi Házában (Pécs-Régi Kertváros, Tolsztoj u. 10.) 2014. december 9-én 17 órától folytatódik az Irodalmi Kávéház előadássorozata. Bertalan János színes irodalomtörténeti előadásainak következő témája Kölcsey Ferenc, magyar költő, politikus és nyelvújító élete és munkássága lesz.

irodalmi_kavehaz

„A havonta jelentkező programsorozat immár a negyedik évadnál tart. Az előadói estek egy bő órás előadást jelentenek, az adott témához illő zenei kiegészítéssel, videó anyagokkal, adott esetben film részletekkel, de „mazsolázunk” az adott korszak képzőművészeti irányzataiból is. Az est végén előadónk szívesen válaszol a látogatók kérdéseire, érzéseire, ami minden esetben kötetlen beszélgetésben zajlik” -tájékoztatott bennünket Kovács Márk, a Nevelési Központ Irodalmi Kávéházának programgazdája, majd folytatta a rendezvény történetével.

Az Apáczai ÁMK Művelődési Háza (akkor még ANK Művelődési Ház néven) 2011. október 26-án tartotta első Irodalmi Kávéházát a pécsi ANK Közösségi Házban. A közösségi ház Pécs „megyeri” kertvárosában helyezkedik el, ahol az utcák egy része hazánk és a világirodalom egy-egy írójának, költőjének nevét viseli. Az első előadás azzal a céllal jött létre, hogy a művelődési ház szakemberei a helyi lakosságot aktivizálják oly módon, hogy tematikusan feldolgozzák, és előadás formájában bemutatják a környék névadó művészeit, majd tudatosan meghívják a helyi lakókat egy kellemes hangulatú összejövetelre, ahol jobban megismerhetik utcájuk névadóját.

A közösségi házat a Tolsztoj utcában építették fel, ezért kézenfekvő volt, hogy az első előadás Lev Tolsztojról szóljon, hagyományteremtő céllal. Így, a „Tolsztoj-est” által elindult a programsorozat. Majd következett a „Berzsenyi-est”, majd hónapról hónapra megismerhették a környékbeliek a pécsi megyeri kertváros irodalmi névadóit és azok kulturális hagyatékát (Gárdonyi-est; Móra-est; Gyulai Pál-est). Miután minden „helyi” irodalmi vonatkozású művész bemutatásra került, a programsorozat egyre nagyobb sikere alapján igény mutatkozott az előadások folytatására. Így a művelődési ház szakemberei folytatásként a magyar irodalom legnagyobbjait mutatták be hónapról hónapra, elsősorban a közönség igényei szerint. Így valósult meg a Petőfi-est; az Arany-est; az Ady-est; a Mikszáth-est; a Radnóti-est; a József Attila-est; a Shakespeare-est; az Örkény-est; a Kosztolányi-est; a Babits-est; a Karinthy-est és a Tóth Árpád-est a téma sokszínűségétől függően sokszor kettő vagy akár három előadásra bontva. Ám volt már aktuális ünnepekhez kötődő előadás is, így például a karácsonyi.

A program népszerűségét bizonyítja, hogy a civil lakosságon túl, egyedi kérésre nyugdíjas klubnak is tartottunk már előadást, több ízben. Úgy gondoljuk, hogy programsorozatunk nem csak egyedi jellege és rendhagyó előadásmódja által hozza közel az emberekhez magyar irodalmi kultúránkat, hanem a mai, egyre inkább globalizálódó világunkban hiánypótló szerepet tölt be valódi értékeink fenntartása és kulturális létünk megőrzése céljából is.” -említette a lelkes szervező.

Kölcsey témában két előadásuk lesz, az első, a már korábban említett december 9-én, a második, jövő év január 22-én, a Kultúra Napján. Minden érdeklődőt várnak!

A részvétel ingyenes!