24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Allegro Mr Bernaat és a herfli

Mr Bernaat és a herfli

0
Mr Bernaat és a herfli
Fotó: Kertész Bernaat Károly

Éppen annyira játékos a neve, mint amennyire felfedezésre érdemes a zenéje, Kertész Bernaat Károly blues-harmonikás, dalszövegírónak. Szerelme a zene, a jazz-blues, pontosabban jazz szaxofonon, de még inkább blues harmonikán. Liverpooltól Budapestig, őt a zene és a hangszerei kísérik.

indexGyermekkorában kezdődött az ilyen irányú érdeklődése. Ám, amit hivatalosan zenei képzésnek hívnak, nem volt módjában megkapnia, mégis… lett hangszere, amin megtanult saját maga játszani. Mert belülről, egészen mélyről fakadt ez a vágy. Először volt egy gitárja, majd a gitárt felváltotta egy billentyűs „mittoménmi”, majd következett az altszaxofon. Ez utóbbin már zenekarban is játszott -fiatal fejjel, és jó pár évig a free jazz világát gazdagította.

Az akarat, a zenélés iránti szeretet, és az utcazenélés volt a nem hivatalos zenei képzése. Utóbbival Liverpoolig vitték az élet dallamai, valószínűleg azért, hogy ott újabb nagy hatás robbanhasson be az életébe. A műfaji váltás az angliai évek alatt történt. Sonny Boy Willamson bluest hallva, hirtelen irányt változtatott, onnantól a blues volt a mindene és a herfli. A blues harmonika, ami addig csak másodhangszerként volt jelen, az élre tört.

Most archaikus blues feldolgozásokat és improvizációkat játszik szólóban, Magyarországon talán egyedül, Mr Bernaat művésznéven. Budapest vagy Liverpool, a zene ugyanaz…meghallgatásra érdemes, gondolatokat teremt és szárnyakat ad.

Hallgass bele !

https://www.youtube.com/watch?v=12YJTGNwgAo

Néhány szövegrészlet Kertész Bernaat Károlytól:

„Alig tizenhat múltam

Mikor az első bluest megírtam

Árokparton ülve

Mezítlábast szívtam…”

„Kopott kabátban

Tested a túsz

Lelked a szélben

Ilyen a Blues…”

Fotó: Kertész Bernaat Károly