24.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Kő kövön – A vidéki zsidóság…

Kő kövön – A vidéki zsidóság…

0
Kő kövön – A vidéki zsidóság…

Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából címmel időszaki kiállítás nyílik. 2014. október 30. – 2015. május 31.-ig látogatható a budapesti Néprajzi Múzeumban.

2-Zsido hazaspar
Zsidó házaspár, a férfi kipában, az asszony csipkés, szalagos főkötőben

A Holokauszt Emlékév keretében megrendezett néprajzi tárlat 72 darab, kiállításon eddig soha nem szerepelt zsidó vonatkozású műtárgyat mutat be a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből.

1-Fuggomecses
Függőmécses, „szombati mécses”

A legrégebbi tárgy egy gyertyatartó 1815-ből, a legújabb tárgy egy kipa, amit 2007-ben valaki a múzeumban felejtett. A tárlat arra tesz kísérletet, hogy bemutassa ezt a kicsiny, ám jelentős judaika gyűjteményt: a zsidó használati eszközöket, a zsidó műtárgykereskedők, magángyűjtők révén a múzeumba került tárgyakat és a kiemelkedően gazdag fotóanyagot.

6-Szedertal
Szédertál

A bemutató a zsidó vonatkozású tárgyak mellett sokféle értelmezést segítő műtárgyat, dokumentumot és fotót tartalmaz, valamint érdekes néprajzi kuriózumokat is. Ilyen például a pápai betegsegélyező egylet adománykönyve 1929-ből, a Grünbaum Gyula által 1911-ben gyűjtött sopronkeresztúri halica cipő, vagy éppen a „gyűjtőt” hivatalosan igazoló 1910-es dokumentum arról, hogy múzeum számára gyűjt tárgyakat.

4-Adomanykonyv mutargy
Bikur Holim betegsegélyező egylet adománygyűjtő könyve

A kiállítás rendezői: Szarvas Zsuzsa, Bata Tímea, Gebauer Hanga, Sedlmayr Krisztina

Közreműködő: Fülöp Hajnalka

Látványterv: Balla Margit

Digitális installációk: MOME Techlab

Múzeumpedagógia: Joó Emese, Czingel Szilvia, a Lauder Javne Iskola középiskolás diákjai, és az Iskolai közösségi szolgálaton több középiskolából résztvevő diákok

5-Bocskor
Bocskor, chaliza cipő

Néprajzi Núzeum

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

Nyitva: 10.00 – 18.00, hétfőn zárva

Egyéb info: www.neprajz.hu

3-Adler italmeres
Adler italmérés boltja, ajtajában zsidó férfi és fiúk kalapban,cicittel