16.7 C
Budapest
kedd, augusztus 9, 2022

Kukac vagy macskafarok

Author

Categories

Share

A legismertebb jel a multimédiával és az Internettel kapcsolatban a kukac: @, amely a számítógépes korszak jelképének számít, pedig tulajdonképpen teljesen véletlenül jutott ilyen nagy szerephez.

Fotó:IB.hu
Fotó:IB.hu

Ray Tomlinson amerikai programozó, aki e-mail programot írt, 1972-ben olyan jelet keresett a billentyűzeten,amellyel meg lehet jelölni az e-mail címeket. A jelnek olyannak kellett lennie, ami névben sohasem fordulhat elő. Roy így döntött később e formaként emlegetett jel mellett. Ennek a formának hosszú története van.

Korábbi jogi okmányokban a “contra” rövidítéseként (“C” és “a”) bukkant föl. Később spanyol és francia borkereskedők az “arroba” nevű folyadék-mértékegység rövidítéseként használták. Angliában és később Amerikában ugyanaz volt a funkciója, mint nálunk a kereskedelemben használatos a-nak (jelentése: daraja, darabonként, egyenként). Ezért is került az írógépek billentyűzetére.

A jelnek egyébként sokféle neve van: Svédországban “macskafarok”, Oroszországban “kutyus”, Németországban “pókmajom”, angol nyelvterületen at= “-nál,-nél”, Törökországban “rózsa”, nálunk “kukac”.

Forrás: Mi Micsoda – Multimédia és a virtuális valóság, Tessloff és Babilon Kiadó

Fotó: IB.hu

Author

Share