14.9 C
Budapest
szombat, április 13, 2024
Home Egyéb Luffatök – A méhek és a katicák is szeretik

Luffatök – A méhek és a katicák is szeretik

0
Luffatök – A méhek és a katicák is szeretik
Miriam: Az életem apró örömei – 2. rész Luffatök - A méhek és a katicák is szeretik

Miriam: Az életem apró örömei – 2. rész

Évek óta termesztek icike-picike kis kertemben gyógynövényeket, így például citromfüvet, mentát, levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát, körömvirágot, szurokfüvet. Ezek a növények egyben a virágaim is, hiszen aki ismeri őket, az tudja, hogy például a levendulának és a szurokfűnek milyen gyönyörűek a virágai.

Természetesen Hajdúböszörményben, a Bocskai szőlőskertben van egy nagyobb föld területünk. Mivel szeretem, a különleges növényeket mindig próbálkozom a termesztésükkel. Az idén mángoldot vetettem, ami hatalmas kövér leveleket hozott. Az időjárás kedvezett neki, kapott elég napfényt és csapadékot. Alig győzöm feldolgozni a sok finom ropogós, vitaminnal teli levelet. Kitűnő leves főzhető belőle, de még sok minden más is.

Aztán itt van a padlizsán, aminek a palántáit én neveltem. Amióta teremni kezdett, már háromszor szüreteltem. Hét tő van belőle, és az egész családnak elegendő. Legtöbbször padlizsán krémet készítek belőle.

Ezen kívül van még néhány tő cukkinim, patisszonom, sárga balkon paradicsomom és sorolhatnám mi minden. Persze volt olyan eset, amikor a termesztés nem sikerült, így például a spárgánál.

Idén tavasszal, amikor vetőmagot vásároltam, rábukkantam egy különleges magra. Az volt a neve hogy luffatök. Nagyon érdekesnek tűnt számomra, ezért meg is vásároltam. Cserépbe vetettem és az ablakba helyeztem. Reménykedtem hátha kikel.

Miriam: Az életem apró örömei – 2. rész  Luffatök - A méhek és a katicák is szeretik
Miriam: Az életem apró örömei – 2. rész
Luffatök – A méhek és a katicák is szeretik

Örömömre négy palántám lett. Hármat az udvaron lévő létrák mellé ültettem, hogy legyen mire felfutniuk. A negyedik palántát csak találomra elültettem, azt gondolva, ebből biztos nem lesz semmi. A létra mellé ültetett példányok hamarosan elpusztultak a negyedik azonban fejlődésnek indult. Ahányszor csak kimentem az udvarra, mindig figyeltem hogyan fejlődik ez a számomra igen érdekes növény. Az utóbbi időben úgy megindult a növekedése, hogy karót tettem mellé, amihez madzagot kötöttem, a másik végét pedig a csatornához rögzítettem.

A luffatök mire jó?

Az interneten utána néztem mi is az a luffatök.

A luffatök magyarul hengeres szivacstök. Ázsiából származik, 2-3 méteresre is megnövő, kúszónövény, tökfélék rokona. Levelei serteszőrösek, virágai sárgák, hasonlóan a többi kabakoshoz. Különbség a termésében, illetve felhasználásában van: a tökök éretten étkezésre alkalmatlanok. A termés formája hengeres, kissé bordázott, a szár felé kissé keskenyedő. Héja éretlenül zöld, megérve barnássárga és száraz lesz. A héj alatt a termés belseje rostos, szivacsszerű, ebből készíthető az első osztályú fürdő – vagy masszázsszivacs. A zsenge, zöld gyümölcsök ehetőek, a cukkinihez hasonlóan ezerféleképpen elkészíthetőek.

A természet maga az öröm!

Az én szépséges szivacstököm eddig két termést hozott. Amik napról napra nagyobbak lesznek, és azon gondolkozom, hogy így zölden főzni kellene belőle valamit, kíváncsi vagyok az ízére, ugyanakkor sajnálom leszedni őket. Nem győzök bennük gyönyörködni. A méhek és a katicabogarak is szívesen látogatják a sárga virágokat.

Bízom benne, hogy őszig még több termést hoz, és akkor megkóstolhatom, illetve ha megszárad, készíthetek belőle szivacsot vagy más egyéb használati tárgyat. Még nem döntöttem el, hogy mit!

Nos, hát valójában ahhoz, hogy az ember naponta örömét lelje az életben, az is elég, többek közt, ha szivacstököt nevel. Nem kell, hozzá pénz, mégis örömöt okoz minden nap, ahogy látom ennek a növénynek a növekedését. Lehet, ez egy kicsit nevetséges, én mégis azt mondom, minden azon múlik, hogy hogyan szemléljük a dolgokat vagy, hogy meg tudjuk e találni az élet apró örömeit.

Én megtaláltam, mert a természet maga az öröm, maga a csoda!