14.2 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Egyéb A másolat a valódi? – Rubens-kép

A másolat a valódi? – Rubens-kép

0
A másolat a valódi? – Rubens-kép

Valódi Rubens-mű lehet az a vitatott eredetű portréfestmény, amelyet a New York-i Metropolitan Múzeumban korábban mint másolatot őriztek és adtak el 2013-ban – állítja az antwerpeni Rubens-ház igazgatója.

Rubens-Clara-SerenaWEB
Rubens kislányáról, Clara Serenáról készült portré

Ben van Beneden, a flamand festőművész egykori otthonában kialakított múzeum igazgatója szerint a feltehetően Rubens kislányáról, Clara Serenáról készült portré valódi Rubens-mű, amely valamikor 1620 és 1623 között keletkezhetett. Clara 12 éves korában, 1623-ban hunyt el.

A vitatott eredetű, megtisztított festmény szombattól tekinthető meg a Rubens-házban, a festő más családtagjairól készült alkotásainak társaságában.

A festményt 1959-ig eredeti Rubens-alkotásként tartották számon, ekkor Julius Held amerikai szakértő elvetette, hogy a világhírű flamand festő műve lett volna a kislányról készült kép.

A következő évben a Metropolitan Múzeum gyűjteményébe került a festmény, ahol egy 17. századi Rubens-másolatként katalogizálták. Az alkotást 2013-ban 15 másik festménnyel együtt árverezte el a múzeum, a bevétel az intézmény beszerzési pénzalapját gazdagította.

A Sotheby’s árverésén a művet Rubens egyik követőjének munkájaként kínálták, azonban végül az előzetesen becsült összeg hússzorosáért, 626 ezer dollárért (mintegy 172 millió forint) kelt el. A magas eladási ár azt jelezte, hogy legalább két vásárló úgy gondolta, eredeti Rubens-műre licitál.

A festmény azóta egy londoni gyűjtő tulajdonában van, aki egy hosszú távú kölcsönszerződés keretében felajánlotta a művet II. János Ádám liechtensteini herceg gyűjteménye számára. A herceg gyűjteményében egy bizonyítottan eredeti, Clarát ábrázoló, 1616 körül készült Rubens-mű is található. A Rubens-ház kiállításán a két festmény együtt tekinthető meg.

A tárlat lehetőséget ad a szakértőknek arra, hogy megvizsgálhassák a vitatott festményt. David Jaffe jeles londoni Rubens-szakértő azonban úgy nyilatkozott, továbbra is kételkedik abban, hogy valóban a nagy flamand mester alkotása lenne a portré.

Még több infó:

https://www.theartnewspaper.com/articles/Rubenshuis-director-says-Clara-Serena-portrait-is-by-Rubens/37370

Szöveg: MTI

Fotó: hu.wikipedia.org