24.7 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Megalakult a HUBBY!

Megalakult a HUBBY!

0
Megalakult a HUBBY!
Fotó: IB

2015. február 20-án a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Magyar Gyerekkönyv Fórumának alakuló ülésen 110 alapító tag, köztük 12 gyerekkönyvkiadó és két társadalmi szervezet képviseltette magát.

Fotó: IB
Fotó: IB

A Magyar Gyerekkönyv Fórum feladatának tekinti, hogy segítse a gyerekkönyves szakmában tevékenykedőket vagy tevékenykedni kívánókat és előmozdítsa a gyerekirodalom-kutatást a tudományos eredmények széles körű megismertetésével. Emellett nemzeti szinten szeretné népszerűsíteni a gyermek- és ifjúsági irodalmat, felkarolni, összehangolni az ezen a területen létrejövő kezdeményezéseket.

Céljaik között szerepel az utóbbi étvizedben robbanásszerű fejlődést mutató magyar gyermekkönyves, ifjúsági könyves szakma bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe.

Az egyesület erre tekintettel angol elnevezést is választott, ez a HUBBY (Hungarian Board on Books for Young People). A név utal arra is, hogy az egyesület magáénak vallja az IBBY, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa céljait.

Ezek között szerepel a nemzetek közötti megértés elősegítése a gyermekkönyveken keresztül, illetve a magas színvonalú, igényes kiállítású könyvek eljuttatása a gyerekekhez a lehető legszélesebb körben, különös tekintettel a hátrányos helyzetűekre.

Ennek jegyében, a február 14-i nemzetközi könyvajándék naphoz is kapcsolódva az alakuló ülés résztevői ajándékokat vittek magukkal, a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül kárpátaljai családok számára.

Az egyesület a gyermekkönyv szerzők, illusztrátorok, kiadók évenkénti szakmai díjazását, rendszeres szakmai találkozók, fórumok, műhelyek és továbbképzések szervezését, közönségesemények rendezését tervezi, illetve szeretnék elérni, hogy a közoktatásban nagyobb mértékben legyenek jelen a kortárs gyermekkönyvek.

A közgyűlésen a szervezet elnökévé Pompor Zoltánt, elnökhelyettesévé Jeney Zoltánt választották. Az elnökség tagja lett Balázs Andrea, Helmich Katalin, Jónásné Bánfi Csilla, Lakatos István, Nyulász Péter, Pásztor Csörgei Andrea és Szekeres Nikoletta.

Alap: MTI-hír

Fotó: IB